miercuri, 2 aprilie 2008

Chestiuni care conteaza

Astazi la Bruxelles am sustinut ca cea de-a patra reforma a PAC (Politica Agricola Comuna) trebuie sa integreze conceptul de durabilitate si sa promoveze competitivitatea, in cadrul workshop-ului "Finantarea si eficienta cheltuielilor agricole", organizat de Comisia pentru Bugete si Comisia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a Parlamentului European.

In intalnirea la care au participat un numar mare de europarlamentari si experti internationali am solicitat ca PE sa foloseasca, in contextul procesului de extindere europeana, experienta si expertiza statelor membre, atat cele consacrate, cat si cele nou-integrate, afirmand ca "nimeni nu poate spune daca peste 20 de ani, Turcia, Ucraina, precum si alte tari din Balcani vor fi acceptate in Uniunea Europeana, dar nici nu se poate exclude acest lucru".

Acum suntem in momentul in care trebuie sa privim catre viitor, un viitor care ne apartine tuturor si care nu are culoare politica. Daca in trecut razboiul rece a constituit problema majora a umanitatii, energia devine o preocupare a prezentului si viitorului apropiat, si avem asadar obligatia sa nu periclitam siguranta si securitatea alimentara.

Solutia, in viziunea mea, este ca noua reforma a Politicii Agricole Comune, cea de-a patra din ultimii 15 ani, sa tina cont de provocarile globalizarii, de schimbarile climatice, precum si de marirea numarului de state membre, promovand competitivitatea, integrand durabilitatea si punand presiune asupra altor state si teritorii economice pentru a se alinia la o Politica Agricola Globala, care sa asigure perpetuarea speciei umane.

Mai trebuie amintit faptul ca Uniunea Europeana se afla intr-un proces continuu de dezvoltare, in urma cu 20 de ani fiind de neconceput ca Romania si alte state est europene sa participe la definirea Politicii Agricole Comune, lucru posibil in prezent.

Niciun comentariu: