marți, 11 martie 2008

Vantul schimbarii socialiste

in Europa incepe sa bata dinspre Spania si Franta.

Salut victoria socialistilor, in Spania si Franta, democratii care au dat de foarte multe ori tonul schimbarii pe intreg continentul european. Aceasta orientare electorala catre stanga, intr-un teritoriu care numara peste 100 de milioane de locuitori, constituie semnalul ca vremea popularism-ului in Europa a trecut, fara sa lase ceva semnificativ in urma ei.

In Franta, experimentul de dreapta UMP al presedintelui Sarkozy si-a demonstrat, dupa un singur an, incapacitatea de a duce natiunea franceza acolo unde s-a promis in campania pentru alegerile prezidentiale de anul trecut, in timp ce in Spania, guvernarea de stanga a premierului Zapatero a intarit increderea spaniolilor in reformele socialiste.

In multe etape ale istoriei europene, vantul schimbarii, odata pornit, nu a mai putut fi oprit si nu va putea fi oprit nici in Romania, unde a venit vremea cand alegatorii nu mai accepta promisiunile electorale miraculoase, de genul celor vehiculate in campania "Sa traiti bine!" din 2004. Tocmai de aceea, PSD are nevoie sa demonstreze mai mult apartenenta la stanga europeana, pentru a bloca accesul PD-L, un partid populist care se apropie de zona dreptei extreme si care, alaturi de presedintele lui fondator Traian Basescu, incearca suprimarea democratiei romanesti.

Consider ca trebuie continuat ceea ce s-a inceput in 1989, iar acest parcurs este obligatoriu pentru toate formatiunile politice democratice cu adevarat si nu doar in titulatura si de aceea cred ca avem datoria sa construim un proiect transpartinic, fundamentat inclusiv pe modelul "cordonului sanitar", aplicat in trecut in Franta, Belgia, Olanda, pentru a tine departe de zona puterii, un partid populist, sau de extrema dreapta.

Dupa ce, prin prezenta unor membri marcanti in zona de decizie guvernamentala, Alianta "Dreptate si Adevar", a tinut Romania in carantina aviara, a venit momentul ca PD-L sa fie tinut, la randul lui, in carantina politica, atat timp cat unicul sau obiectiv politic este de a deveni Adevaratul Partid Stat in Romania.

Niciun comentariu: