miercuri, 5 martie 2008

O zi plina in Parlamentul European

Poate cea mai diversa de pana acum. Dimineata, timp de 2 ore, am discutat situatia din Orientul Mijlociu cu doi reprezentanti ai Kneset-ului din Israel. Situatia conflictuala din Gaza, mai ales in urma escaladarii din aceste zile, cand sute de persoane si-au pierdut viata, sau au fost ranite, a constituit de departe interesul parlamentarilor europeni socialisti, care au solicitat o crestere a implicarii mijloacelor diplomatice israeliene, palestiniene si de ce nu globale.

Pe de alta parte, nici situatia din Iran nu pare mult mai buna, sau aducatoare de stabilitate. Continuarea programului nuclear civil de catre regimul de la Teheran ridica semne de intrebare justificate din partea celor care se simt amenintati in teritoriile din partea estica a Mediteranei.

In jurul pranzului, Bogdan Olteanu a dezvelit alaturi de presedintele Parlamentului European o statuie donata de statul roman, avand titlul "Equilibrium". Este greu de inteles de ce Romania a renuntat la o lucrare de arta cu un asemenea titlu, din perspectiva multora fiind ultimul simbol existent al acestei stari de fapt - echilibru - pe care tara noastra nu a mai regasit-o de mult timp. Care este mesajul nostru adresat Parlamentului European, habar nu am. In nici un caz europenii nu pot fi dusi de nas si pacaliti cu stabilitatea politica romaneasca.

Dupa amiaza am avut o intrevedere cu Leonard Orban - comisar european pentru multilingvism - invitat al PES la o dezbatere privind importanta limbilor vorbite in Europa.

Va urma, mai spre seara o dezbatere pe tema impactului fortelor de extrema dreapta in Europa. Si abia astept sa vad pozitia unor colegi din parlament in ceea ce priveste migratia doctrinara a PD, de la stanga (pe vremea apartenentei lor la Internationala Socialista) la centru dreapta (prin melanjul PD PLD) si actualmente la extrema dreapta (prin copierea unor discursuri si alinierea unor exprimari politice la zona populismului extrem).

Si spre final vom discuta foarte deschis despre rolul femeii in politica, in asteptarea Zilei Internationale a Femeii - sambata, 8 martie.

4 comentarii:

Anonim spunea...

In primul rand, in ceea ce priveste situatia din israel, consider ca UE ar putea face mult mai mult pentru a imoiedica israeulul sa faca ce vrea cu teritoriile palestiniene ;

poporul palestinian este umilit inca de la inceput, din 1947 cand a fost creat statul israel ; scopul israelului este sa colonizeze cat mai multe teritorii si sa impiedica palestinienii sa se organizeze ; ii provoaca si apoi se mira ca li se trimit rachete ;

politica dusa de israel in orientul mijlociu, cu ajutorul americanilor, este una deplorabila, rusinoasa si nejustificata ; Parlamentul european trebuie sa ia pozitie, nu se poate ca un stat inarmat pana in dinti sa atace, avand justificari lamentabile, civili care nu am cum se apara ;

un alt exemplu al « bunelor lor intentii » este ceea ce au facut si in Liban ; un soldat de-al lor a fost capturat si, fara a mai sta la dicutii, au pornit la razboi, aruncand o tara intreaga in haos. Prea isi permit orice, nu se poate ca UE si PE sa nu faca ceva concret (nu doar vorbe) pentru a evita astfel de derapaje ale unor politicieni iresponsabili ;

in al doilea rand, intr-adevar Iranul trebuie impiedicat sa aiba o arma nucleara, ca de altfel orice stat. Nu vad de ce Franta, sau Pakistanul sau India sunt mai indreptatite decat Iranul sa aiba arma nucleara. In numele carui argument se poate afirma acest lucru

cred ca multe din acuzatiile la adresa iranului sunt « piperate » de catre americani (administratia bush uraste regimul iranian) si se incearca de asemenea sa se mentina o stare de tensiune in orientul-mijlociu.

Oricum, problemele sin orientul mijlociu sunt mult prea complexe pentru a putea fi discutate in detalui pe acest blog, dar pentru mine un lucru este sigur : interesele marilor puteri in regiune sunt mult mai importante decat vointa de a aduce pacea in aceste tari ; exemplele vorbesc de la sine : liban, irak, iran. De ce UE nu mai spune nimic despre dezastrul din Irak ? despre ororile zilnice provocate de « razboiul pentru democratie » dus de bush ? decat ceea ce se intampla in acest moment acolo, mai bine dictatura lui hussein…

Silviu

Ovidiu spunea...

Nu ştiu de ce nu-mi intră comentariile.Nu primesc accept sau e ceva în neregulă la mine pt.că scriu aproape zilnic.

Ioan Catalin Nechifor spunea...

@Silviu

Ai dreptate, problemele sunt mult prea complexe pentru a putea fi discutate doar pe blog. Din pacate, politica externa a Romaniei se rezuma doar la sinergia de la Marea Neagra.

Ioan Catalin Nechifor spunea...

@Ovidiu
Nu stiu nici eu de ce. Dar iata ca cel de azi a intrat. Am ales varianta de postare a comentariilor cu aprobarea mea prealabila, pentru a preintampina aparitia unor mesaje de alta natura. Chiar daca e greu de crezut, nu am cenzurat niciun mesaj pana azi si sper sa nu fie cazul nici in viitor. Astept sa discutam in continuare.