sâmbătă, 8 martie 2008

O scrisoare trimisa

Scrisoare deschisa catre Guvernul Romaniei
Domnului Prim Ministru Calin Popescu Tariceanu

Stimate domnule Prim Ministru,
Au trecut 432 de zile de cand Romania a fost acceptata in Uniunea Europeana, dupa un parcurs complicat, cu multe dificultati, cu satisfactii dar si cu deziluzii. Insa, mai inainte de toate, cu sprijinul nedisimulat al majoritatii romanilor, al celor care au crezut in destinul european al tarii noastre, cei care, atunci cand li s-a cerut, au strans cureaua si au acceptat reformele tranzitiei. Acestor oameni, circa 15 milioane – asa numitii euro optimisti, precum si tuturor celorlalti cetateni, le datoram un viitor mai bun, o Romanie in care sa traiasca mai bine.

In calitate de membru al Parlamentului European si de membru al comisiei pentru bugete, am participat la numeroase intalniri la care am discutat importanta fondurilor structurale, precum si impactul pe care proiectele ce urmeaza a fi finantate din aceste instrumente l-ar avea in privinta dezvoltarii durabile a Romaniei. Nu de putine ori, am primit semnale in ceea ce priveste necesitatea absorbirii acestor fonduri acum, in conditiile in care cunoastem alocarile financiare si regula jocului pana in 2013. Ce va fi dupa acest an, este greu de preconizat acum, insa cu siguranta batalia pentru a obtine banii europeni nu va fi simpla. In urma cu doua zile, am asistat la o dezbatere pe tema fondurilor structurale, organizata de deputatul european Giovanni Pittela, in cadrul careia a fost adusa in discutie importanta parteneriatului public privat in implementarea proiectelor finantate din fondurile europene. Cunoscand faptul ca acest instrument al politicilor economice a fost eliminat prin Ordonanta de Urgenta nr. 34, din 19 aprilie 2006, va adresez rugamintea, domnule Prim Ministru Calin Popescu Tariceanu, sa analizati oportunitatea reintroducerii parteneriatului public privat (PPP), ca vector de promovare a dezvoltarii de proiecte din fonduri europene.

Considerand ca societatea civila si mediul de afaceri privat trebuie sa participe mai activ la constructia Romaniei europene, alaturi de institutiile statului si de autoritatile administratiei publice locale, judetene si centrale, va rog, domnule Prim Ministru Calin Popescu Tariceanu, sa primiti expresia celei mai inalte consideratii.

Catalin-Ioan Nechifor
Membru al Parlamentului European

Suceava, 07 martie 2008

Un comentariu:

Anonim spunea...

in primul rand, sa nu uitam ca franta este condusa de un guvern de dreapta ; alegerile la nivel local au fost intr-adevar castigate in primul tur (al doilea este pe 16 martie) de PS, dar la nivel local se alege mai degraba o personalitate decat o ideologie, desi trebuie spus ca la aceste alegeri ceea ce s-a intamplat pe scena politica franceza in ultimul timp a contat in votul cetatenilor (ma refer la scandalurile lui sarkozy si cresterea preturilor);
sa nu uitam insa ca ultimele doua guvernari de stanga in franta au fost negative pentru economia franceza, iar franta plateste astazi scump factura acestei guvernari fara viziune pe termen lung (guvernanrea mitterand si cea a lui Jospin) . Sarkozy incearca acum reformarea frantei, dar este greu sa faca totul dintr-o data si apoi va trebui sa se lupte cu conservatorismul marii majoroitati a populatiei care doreste schimbarea (au confirmat-o prin votul pentru sarkozy), dar far aca ceva din viata lor sa se schimbe…Sarkozy nu este politicianul perfect, dar macar are curajul sa mearga pana la capat, chiard aca nu este iubit de toata lumea pentru ceea ce face.

in al doilea rand, in spania, guvernul de stanga a reusit sa aiba succes cu reforme de stanga in ceea ce priveste probleme de societate dar din ce in ce mai mult de centru si chiar de dreapta cand a fost vorba de probleme economice (ma refer la reforma fiscala si la legea in domeniul muncii.


in sfarsit, PSD este, din punctul meu de vedere , departe de a fi un partid modern, sper din tot sufletul sa devina un astfel de partid cat mai curand ; drumul este lung, trebuie o adevarata viziune asupra viitorului si oameni politici curajosi, cinstiti si capabili pentru a schimba in profunzime un partid ; sper sa ne demonstrati cat mai repede ca aceasta este realitatea in PSD, pana acum cred ca putina lume este convinsa.


Silviu