duminică, 2 martie 2008

Cum se vad de la Bruxelles alegerile

Editorial aparut in Crai Nou, vineri 29 februarie

De-a lungul istoriei, statele, sau mai degraba natiunile, au decis sa aleaga un parcurs democratic. De multe ori schimbarea de sistem a fost una brutala, cu multa varsare de sange, lasand in urma o umbra a trecutului greu de scos la lumina zilei. A fost cazul Frantei, a carei revolutie din 1789 este poate cel mai elocvent exemplu in acest sens, dar nici cazul Romaniei, cazul revolutiei din decembrie 1989, nu poate fi lasat mai prejos. Ceea ce s-a intamplat in parcursul democratic post revolutionar s-a raportat de multe ori la costuri sociale, care s-au soldat, etapa dupa etapa, cu o participare din ce in ce mai scazuta la scrutinele electorale.

Democratia are un cost ridicat, presupune consultarea populatiei in vederea alegerii factorilor de conducere locali, nationali si mai nou europeni. Mai presupune, in unele cazuri, consultarea populara in anumite teme de interes national, asa cum a fost cazul referendum-urilor din 2003, pentru modificarea Constitutiei si din 2007 pentru demiterea presedintelui si pentru votul uninominal.

Europa, la acest moment se pregateste de alegeri. In Italia sunt anticipate in aprilie, in Franta se organizeaza alegeri la nivel local si regional. Malta va fi si ea in situatia realizarii unui scrutin pentru alegeri generale. Daca privim mai departe, Rusia, cea care isi va alege presedintele peste cateva zile si SUA, unde au loc dezbaterile si alegerile preliminare pentru desemnarea candidatilor republican, respectiv democrat, tin capul de afis al politicii mondiale. Cine va fi urmatorul tar al Rusiei, se cam stie, cine va fi primul om, sau prima femeie cu adevarat in America, vom afla cu siguranta spre finalul anului.

Ce ne asteapta pe noi? Pentru ca ne-am aliniat in zona natiunilor democrate, pentru ca avem un calendar electoral predefinit, avem nevoie de un nou sprijin popular pentru a merge mai departe, intr-un nou ciclu electoral. Ce se intampla in zona Parlamentului European, vizavis de subiectele electorale din statele membre? Paradoxal, aproape nimic. Demarcarea dintre politica nationala si cea europeana e de multe ori foarte clara, majoritatea deputatilor europeni fiind preocupati de procesele legislative si de activitatea din cadrul comisiilor. Asta, de luni pana joi, pentru ca de vineri, imbracam haina partidului din care provenim si ne aducem aminte de ceea ce inseamna politica nationala. De multe ori, chiar ne dorim un pic de actiune politica romaneasca, la nivel european lipsind cu desavarsire polemica cotidiana damboviteana, insa intotdeauna, privind inapoi catre Bruxelles, realizam ca eficienta institutiilor europene, in plan legislativ si decizional, se datoreaza modului european de a face politica. Fara ranchiura, fara acuzatii lipsite de sens, fara dorinta de a pune pumnul in gura adversarului politic. Cu contradictii, cu pozitii diferite, dar cu explicatii clare si rationale. Si respectand la urma decizia luata prin votul majoritatii.

Dar va mai trece ceva apa pe Dunare, pana cand decenta va fi instaurata in politica romaneasca. Deocamdata mai avem de invatat de la europeni si mai avem nevoie de stiinta aplicarii politicii si politicilor la ceea ce inseamna cu adevarat Romania.

2 comentarii:

Anonim spunea...

este intr-adevar o diferenta foarte mare intre modul de a face politica in romania si ceea ce se intampla pe scana politica a majoritatii tarilor occidentale; este bine sa spuneti acest lucru in articolul d-voastra;

pentru mine, aceasta diferenta poate fi explicata in principal de mai multe elemente:

- lipsa de cultura politica si democratica a celor care ne reprezinta in romania; in mod general si fara a generaliza, lipsa de moralitate politica;

- lupta pentru putere nu se limiteaza la dezbateri pe argumente, ci la atacauri la persoana, jigniri si rastiri pe platourile de televiziune (asa cum ati spus si d-voastra); sper ca in curand societatea civila sa nu mai asculte la astfel de "politicieni", ar trebui ca astfel de comportamente sa fie sanctionate de soc civila, pentru moment nu este chiar asa, discursurile de acest tip inca mai merg;

- lipsa respectului; trebuie sa invatam sa ne respectam intre noi, sa nu mai fim "rai", sa nu mai dorim succesul nostru in detrimentul celuilalt; meritul trebuie sa devina cuvantul de ordine, ci nu pilele si datul din coate; cand societatea civila va avea astfel de principii, politicienii nu or sa isi mai permita sa faca politica cu cizleme ca sa spun asa; dar cine sa ne arate aceste principii daca toata ziua vedem in ziare si la televizor numai certuri, hotii si scandaluri politice? este un cerc vicios...dar trebuie sa ramanem optimisti.

Silviu

Ioan Catalin Nechifor spunea...

@silviu
Ramanem optimisti. Cel putin noi doi, insa riscul este ca increderea in clasa politica, daca mai putem discuta de asa ceva, sa scada sub nivelul actual. Ce sa mai vorbim de respect, decenta si alte principii care ar trebui sa ne caracterizeze pe toti cei care comunicam public si care, vrem nu vrem, devenim modele pe care altii le urmeaza.