vineri, 14 martie 2008

Cele doua Romanii

Azi am aterizat la Otopeni pe la ora 3, dupa amiaza, la finalul unei saptamani de Parlament European la Strasbourg. Ca un devorator adevarat de noutati precum sunt, am dat repede o raita pe agentiile de presa. Si nu mica mi-a fost mirarea sa vad cam ceea ce se poate vedea in presa occidentala.

Presedintele si premierul, au declarat la finalul summit-ului european de primavara de la Bruxelles, ca Romania va sprijini proiectele europene.

Foooaartee frumos. N-am intrebat care proiecte, dar ma rog, eram bucuros sa vad ca cei doi, care impart puterea in Romania, au o pozitie comuna, fireasca si in sensul asteptarilor noastre.

Dar cum o minune a la Traian si Calin nu tine mult, am citit, la o oarecare distanta in timp, declaratiile pe post de glumite nationaliste pe care le-a facut presedintele la adresa ministrului Vosganian. De parca cel din urma era la marginea drumuilui, undeva prin Voluntari si facuse cu mana primei masini spre a-l lua la "ocazie" pana la Piata Matache.

Am zis ca Traian nu poate sa digere inca faptul ca Vosganian a trecut peste etapa de demolare personala care a culminat cu retragerea din postura de candidat pentru comisar european. Apropo, Vosganian este printre putinii care ii rezista lui Traian Basescu, comandant care nu prea are obiceiul sa ia prizonieri. De regula, odata intrat in vizorul presedintelui, nu prea scapi. A se vedea Victor Ciorbea, Petre Roman, Mona Musca si altii.

Ei bine, insa acum pe seara nu mai pricep nimic. Traian Basescu se lanseaza intr-un atac public de o dimensiune nemaintalnita, la adresa trusturilor de presa si a jurnalistilor.

Ceea ce imi demonstreaza faptul ca Traian joaca in doua filme diferite, in doua Romanii paralele, una pentru servit in afara, stearsa de praf si lustruita bine si una pentru romanii care au ales sa traiasca bine acasa.

Basescu joaca un teatru complex, pentru doua tipuri de public, unul care participa la summit-uri si altul care merge inca la prasit cu sapa sau cauta un loc de munca un pic mai bine platit.

Doua roluri cu doua costumatii diferite, una, la patru ace, dar care sta ca naiba si in niciun caz nu poate schimba perceptia deja formata in cancelariile europene si alta, cu cipilica si treining, care, din pacate pentru viitorul Romaniei, inca mai prinde la popor.

Niciun comentariu: