sâmbătă, 15 martie 2008

Campanii in occident

Articol aparut in Crai Nou, vineri 14 martie 2008

Ce imagine aveti despre campaniile electorale din Occident ?

S-a facut din nou seara la Strasbourg, dupa o zi plina, in care am marcat cea de a 50-a aniversare a Parlamentului European. Orasul in care s-a intrunit pentru prima oara Adunarea Europeana, la 19 martie 1958, asteapta linistit trecerea ciclonului Johanna, dupa ce, in urma cu o saptamana, o furtuna de proportii a maturat nord-vestul continentului european. Vremea se schimba, mai mult sau mai putin, asemenea vremurilor pe care le traim.

In Romania, campania electorala nu a inceput, iar, la data la care scriu aceste randuri, Guvernul abia a anuntat calendarul oficial pentru alegerile locale. Cu toate acestea, lumea s-a saturat deja de campania electorala neoficiala, unele partide incepand deja lansarea pompoasa, cu surle si cu trambite, a candidatilor pentru fotoliile de edili ai localitatilor. Sau cu simpozioane despre rolul nu stiu cui sau cu strangeri de fonduri, livrari de flori pe strazi, sau chiar concerte. Toate bune si frumoase.

Dar daca nu era campanie electorala, ce se intampla? Aproape nimic si, din acest motiv, consider ca nu e normal sa ne comportam electoral, intr-o maniera extravaganta. Sigur, e dreptul fiecarui partid sa isi stabileasca persoanele cu care va intra in batalia pentru alegerile locale si de a face intalniri interne cu membri de partid si cu simpatizanti, dar de aici si pana la a aduce trupe de muzica si interpreti celebri, in spectacole deschise publicului larg, e cale lunga. Oare ce vor inventa cei dornici de preluarea puterii locale in timpul campaniei oficiale, care va incepe pe 2 mai?

Iata de ce nu vreau sa ma pronunt mai in detaliu asupra alegerilor locale, tema pe care ati propus-o saptamana asta. Pot sa va dau, insa, cateva impresii pe care le-am trait la Strasbourg, unde duminica trecuta s-a consumat primul tur al alegerilor pentru primar si consiliul local. Si unde primarita in functie, Fabienne Keller, din partea dreptei franceze – UMP, se pare ca va pierde in fata fostului primar Roland Ries, candidat al socialistilor. Turul doi, care va avea loc duminica viitoare, va marca finalul unei campanii decente, linistite si care respecta inteligenta alegatorilor. Doar dezbateri civilizate cu cei care voteaza, actiuni politice restranse, fara tam-tam, cam asta ar fi de spus despre alegerile locale din Franta.

Vremurile se schimba, la fel ca si vremea. La noi, parca mai mult si in mai rau.

Niciun comentariu: