luni, 31 martie 2008

Beneficiile summit-ului NATO

Editorial aparut in Monitorul de Suceava, 31 martie 2008

Primavara n-a venit anul asta cu mana goala. A venit cu un eveniment despre care s-a tot discutat in ultimele luni, pe toate canalele TV si in presa scrisa. S-a vorbit de o asemenea maniera incat, pentru noi cei multi, summit-ul NATO pare sa insemne ceva cu totul iesit din comun.

De fapt, daca ar fi sa gandim, asa cum gandesc cetatenii unor tari occidentale, am intelege ca o asemenea actiune este un lucru normal, care se petrece la intervale de timp, mai peste tot in lume.

Ne-am trezit noi in Romania sa transformam, din tantar armasar, o intalnire care era stabilita de foarte mult timp inainte si care ar fi trebuit se desfasoare sub semnul normalitatii. Dar, poate pentru simplul fapt ca normalitatea este un fenomen din ce in ce mai rar, autoritatile statului, in principal guvernul si presedentia, au incercat sa mascheze adevaratele probleme ale romanilor.

Toata lumea vorbeste de summit, un cuvant care in urma cu ceva vreme nu se folosea in limba romana. Televiziunile se intrec in a analiza pe toate fetele si pentru a defini minunatele beneficii ale summit-ului.

Fiind calator saptamanal prin Bucuresti, spre parlamentul european din Bruxelles, am avut ocazia sa vad schimbarea artificiala la fata a traseului de la Otopeni la Palatul Parlamentului. O schimbare care imi aminteste de vizitele de lucru ale tovarasului in judete. Imi aduce aminte de harnicia cu care se intreceau in activitate, anumiti prim secretari de pe vremuri, in a-i face pe plac primului om din stat. De data asta rolurile s-au schimbat, mentalitatea de prim secretar fiind preluata de presedinte si de premier, care incearca sa arate inaltilor oaspeti o alta fata a Romaniei.

Aceasta incercare jalnica, prin care nu facem altceva decat sa ne furam caciula singuri, a culminat cu simularea de sambata, simulare care a paralizat fara niciun rost traficul in capitala. Iar acest lucru este doar inceputul, de luni si pana vineri va fi un calvar adevarat.

Ramane sa vedem daca s-a meritat acest tip de abordare pur romaneasca si daca nu ar fi fost mai bine sa face ce ar fi facut orice tara din vestul Europei. Adica sa ne fi comportat firesc, in asteptarea unui eveniment firesc si obisnuit.

Niciun comentariu: