luni, 3 martie 2008

2008 - Anul schimbarilor?

Editorial aparut in Monitorul de Suceava, 3 martie

Asa cel putin se pare. Nu doar la noi, ci in Europa si peste granitele ei. Anul in care noii lideri ai politicii mondiale incearca sa iasa la suprafata si sa contureze un viitor acceptabil pentru majoritatea celor care voteaza. S-au dus vremurile de campanie electorala cand alegatorii mergeau incolonati la vot, acceptand cu nonsalanta promisiuni electorale desarte si fara acoperire ulterioara in practica. Mai sunt cateva bastioane in care urmele trecutului refuza sa plece, dar si acolo incepe sa adie un vant al schimbarii. Omenirea nu mai poate fi tinuta in intunericul Evului Mediu, oamenii au dreptul sa viseze realist, cu ochii deschisi si au dreptul sa creada, mai mult ca oricand, in promisiuni realizabile.

Am vazut saptamana trecuta schimbarea de putere in Cuba, prin renuntarea celui care parea fara sfarsit, El Lidero Fidel Castro. Astazi, Rusia isi alege noul presedinte, Dmitri Medvedev ia locul lui Vladimir Putin, printr-un demers pasnic, fara convulsii electorale, tarul neincoronat al Marii Puteri Albe urmand sa devina in cateva zile premierul Rusiei.

Italia urmeaza sa desfasoare in primavara acestui an alegeri parlamentare anticipate, ca urmare a crizei politice guvernamentale care s-a instaurat odata cu regimul Prodi. Spania si Franta vor avea in scurt timp alegeri locale si regionale, in timp ce SUA, etalonul de democratie la nivel mondial, a demarat procesul, poate cel mai costisitor si mai obositor pentru alegatori si alesi, de desemnare a candidatilor pentru viitorul mandat din Biroul Oval de la Casa Alba. Democrati si republicani, Obama, Cliton, Mc Cain si altii, mult mai putin importanti, s-au duelat in confruntari, unele spectaculoase, altele nu, pentru a castiga cat mai multi electori americani, in vederea obtinerii candidaturii finale.

Pakistanul, un teritoriu aflat intr-o zona mai indepartata de sistemul pe care si noi incercam sa il implementam in Romania, a fost si el pus in situatia de a organiza alegeri, din pacate, Benazir Butho, lidera opozitiei, ucisa intr-un atentat misterios, neavand sansa sa asiste la performanta electorala a propriei formatiuni.

Cum va arata harta politica o noii lumi la finalul acestui an, este o intrebare legitima, la care am vrea cu totii sa avem de pe acum raspuns. Pentru ca daca am sti dinainte, ne-ar fi mai usor sa ne pozitionam la randul nostru in contextul electoral pe care tara noastra il traverseaza in prezent.
Alegerile locale bat la usa, sau asa ar trebuie sa fie. Guvernul se codeste in a anunta data scrutinului pentru primarii localitatilor, pentru consiliile locale si judetene. Sper sa nu lungeasca acest proces, asa cum s-a facut in cazul alegerilor pentru Parlamentul European, unde s-a inregistrat o intarziere de jumatate de an.

Alegerile parlamentare, in cazul carora devine din ce in ce mai clar faptul ca vor fi organizate la termen, pun si ele suficiente semne de intrebare. Forfota din partidele romanesti, chinurile facerii si desfacerii pe care le suporta anumite formatiuni mai mici sau mai mari, mai vechi sau mai noi, demonstreaza clar faptul ca la noi clasa politica inca nu s-a cristalizat.

Un singur lucru este cert, l-am spus mai inainte, il spun din nou: romanii vor vota constient de aceasta data, vor pune in balanta faptele din trecut si prezent si nu vorbele pentru ziua de maine, vor avea dorinta sa disjunga intre ceea ce a fost rau si ceea ce a fost bine pentru fiecare partid in parte. Si sper sa aleaga cu gandul la viitorul pe care il asteapta pentru ei si pentru Romania. Nimic spectaculos. Fara miracole si promise schimbari profunde. Doar lucruri realizabile.

2 comentarii:

Anonim spunea...

sa speram ca romanii vor fi mai exigenti si vor sanctiona partidele si primarii fara program si pasiune pentru satele sau orasele unde candideaza.

mai este insa ceva timp pana cand vom vedea dezbateri adevarate intre candidati pe proiecte de dezvoltare a comunitatilor locale, de ameliorare a transportului, mediului inconjurator, vietii economice a comunitatii.

razvan

Ioan Catalin Nechifor spunea...

@anonim
Eu am convingerea ca va mai dura ceva timp pana vom discuta proiecte concrete pentru dezvoltarea durabila a localitatilor. Astazi a fost adoptat si votul uninominal. Asteptam sa vedem ce se va intampla. Dar nu foarte repede.