marți, 5 februarie 2008

Scrisoare pentru Domnul Ion Lungu

editorial aparut in Monitorul de Suceava - 4 februarie 2008

Ma bucur sa aud ca, dupa o lunga chibzuinta, v-ati decis sa va stabiliti din punct de vedere politic in barca PD-L, lucru astepat, de altfel, de catre majoritatea celor care fac sau cred ca fac politica in Suceava. Pentru mine cel putin, edificator a fost atacul pe care l-ati lansat, cu atata virulenta, saptamana trecuta la adresa consiliului judetean si in special la adresa PSD. Se vede ca ati trecut testul pe care vi l-au impus „adevaratii Bratieni” si anume determinarea cu care trebuie sa va pronuntati impotriva social democratilor.

Un test pe care l-au avut de trecut si alte persoane politice cu vize de flotant in actualul partid democrat – liberal, oameni, care inainte de a face parte din aceasta constructie prezidentiala nu ar fi avut niciodata incrancenarea si scrasnirea din dinti pe care au au acum, la comanda mai marilor fruntasi democrato-liberali. Asa ca, pentru domnul primar inca national liberal, Ion Lungu, vor urma cateva luni de confruntari politice asa cum nu s-au intalnit pana acum, in care va incerca sa ne convinga cat de atasat este de idealurile democrat liberale si cat de greu i-a fost sa stea ascuns, aproape in ilegalitate, in PNL.

Mai ramane de stabilit un lucru si anume cand spune adevarul domnul primar Ion Lungu? Oare spunea drept domnul primar in campania electorala pentru alegerile europene, atunci cand promova Romania alaturi de Renate Weber si Daniel Daianu pe toate afisele PNL si pe majoritatea fatadelor blocurilor? Sau poate spunea adevarul inainte de votul pentru din 25 noiembrie, atunci cand scrisoarea trimisa sucevenilor, in numele domnei sale, indemna alegatorii sa voteze PLD si in special pe liderul acestui partid, Theodor Stolojan si prin care isi cerea scuze de la electorat pentru acuzele si criticile facute la adresa PLD si senatorului de Suceava, Gheorghe Flutur? Sa fi spus adevarul la distanta de cateva zile, cand nega cu tarie faptul ca acele scrisori i-ar fi apartinut, afirmand ca materialele la care s-a facut referire au fost realizate cu scopul de a induce in eroare populatia localitatilor in care au fost distribuie?

De fapt nu mai are nicio importanta cand spune si daca spune adevarul, pentru foarte multi dintre cei care locuiesc in Suceava.

Imi pare rau de primarul Ion Lungu, pe care il stimam si il apreciam cavalereste ca om politic, parte a unui partid aflat in confruntare cu partidul meu, PSD. Insa gestul domiei sale de a trada liberalii si guvernul care l-a sustinut de multe ori, ma obliga sa imi schimb radical parerea si sa observ, ca in ciuda faptului ca au trecut deja 18 ani de la Revolutie, mentalitatea se schimba cu mult prea greu.

Totusi, daca presupunand prin reducere la absurd electoratul roman va accepta un astfel de comportament, atunci nu imi ramane de facut altceva, decat sa cred ca in 2016 vom candida cu totii pe listele marelui partid prezidential PD-L, singurul partid care va fi ramas in legalitate, in cel de al treilea mandat consecutiv al maretului conducator Traian Basescu.

Niciun comentariu: