miercuri, 13 februarie 2008

Raspuns provocat

Am primit zilele trecute un comentariu, de la un tanar rezident in Franta. Silviu ma provoaca la un dialog si temele pe care le propune mi se par interesante, avand in acelasi timp legatura cu ceea ce am in agenda parlamentara in aceasta perioada.

Intrebarile lui sunt legate de ceea ce se petrece in Romania in acest moment, de situatia politica si economica. 1 Ce sfat ati da unui tanar roman care ar dori sa se intoarca in Romania? Propunere: ar fi interesant ca prin activitatea de la Bruxelles sa incercati sa lucrati putin si pe aceasta parte, sa creati un program de informare a tinerilor romani din strainatate care doresc sa se intoarca in Romania.
A doua intrebare: 2 Credeti ca exista o legatura intre coruptie si capacitatea institutiilor din Romania de a utiliza fondurile europene?

In primul rand, as vrea sa incep cu o precizare, ieri seara, timp de doua ore am avut o intalnire cu reprezentantii Clubului Romania - UE, club infiintat de romani care traiesc si muncesc in Belgia, la intalnire fiind prezenti mai multi deputati. De la PSD, in afara de mine, au mai fost Corina Cretu, Adriana Ticau, Victor Bostinaru, de la Popularii Europeni Sorin Frunzaverde, Theodor Stolojan, Drados David, Nicolae Vlad Popa, Oprea Dumitru, Csaba Sogor, in timp ce PNL a fost reprezentat de Adina Valean si Daniel Daianu. Alaturi de noi, peste 40 de romani, majoritatea tineri, stabiliti in Belgia. Prezentari, discursuri, intrebari, raspunsuri si la final un pahar de vin romanesc.

1 Ce-am vrut sa spun prin asta? Exista un interes din ambele parti pentru dialog, chiar daca multe dintre interventiile politicienilor nu m-au convins pe mine, pus si in postura de observator, pentru ca statutul meu si modul in care am ajuns in politica europeana, castigand un concurs national cu jurizare din mass media, imi da un astfel de drept. Sau ma rog, asa cred.

Asa ca, ii raspund lui Silviu cu ceea ce le-am zis si celor prezenti aseara, intr-una din salile parlamentului. Aveti si voi obligatii, cei care ati ales sa traiti in afara Romaniei, pentru ca in tara nu va puteati asigura un trai decent sau pentru ca nu puteati sa va formati profesional de o maniera similara cu formarea europeana. Obligatii in sensul bun al cuvantului, pentru ca de multe ori se spune ca elitele au ales sa plece din tara si atunci intrebarea care se poate pune este ce-a mai ramas in tara? Obligatii in ceea ce priveste nevoia de a schimba Romania din exterior, pentru ca voi aveti sansa sa o vedeti in toata splendoarea si goliciunea in egala masura. Voi sunteti cei care aveti inca dorinta latenta de a va intoarce acasa, insa stiti ca acasa inca nu inseamna nici pe departe standarde comparabile cu cele pe care le aveti aici. Asa ca trebuie sa va implicati mai mult in a forta, daca vreti, un anumit parcurs guvernamental, politic si economic poate. Puteti deschide larg ochii romanilor in dorinta de a visa departe, de a fixa obiective indraznete. Nu fuga de penalizare europeana trebuie sa fie preocuparea guvernantilor ci dorinta de performanta mai ales in ceea ce priveste fondurile europene, la care suntem atat de deficitari pana acum. Informarea tinerilor romani stabiliti in Europa trebuie sa ramana un obiectiv pentru noi, cei care suntem parlamentari europeni, deschiderea mea, cel putin, este clara. Insa nu doar de informatie aveti nevoie. Am primit aseara felicitari pentru cum am vorbit si le multumesc tuturor celor care au avut rabdare sa ma asculte. Ca ultim vorbitor aveam cel mai mare handicap, plictiseala instalata dupa doua ore si faptul ca cei dinaintea mea au "maturat" spectrul discutiei dintr-un capat intr-altul. Avem prin urmare nevoie de proiect politic, discutat, analizat, criticat, imbunatatit. Avem nevoie de deschidere si de parteneriat. Nu stiu cand vom intelege asta, dar am rabdare. Sper sa aveti si voi. Pana atunci, fac tot ceea ce tine de mine.

2 Nu cred ca exista nicio legatura intre coruptie si capacitatea de utilizare a fondurilor europene. Sigur, nicio legatura care sa puna in pericol aplicarea vreunui POS sau alt domeniu din zona fondurilor structurale si de coeziune. Cunosc atatia primari care stau cu dosarele in sertare, cu studii de fezabilitate, priecte tehnice, draft-uri de proiect, asteptand ca maria sa guvernul sa dea unda verde la finantarile europene. Nu vreau sa ma intelegeti gresit, dar nu coruptia este principala problema in Romania. Este doar o tema publica usor de vandut, un fel de balaur cu sapte capete, capabil sa inspaimante si sa distraga atentia de la trista realitate din Romania. Iar lipsa de performanta in accesarea fondurilor este de departe problema majora in aceasta perioada in care suntem contributori neti la bugetul Uniunii Europene. Iar noi ramanem cu traiul mizer, cu statutul de cea mai saraca regiune a UE, regiunea de Nord Est (Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui), cu alte 5 regiuni in topul saraciei, cu vesnicul scandal intre palate.

In loc de incheiere, un fel de anunt la monitorul oficial:
"Pierdut 1 an de integrare europeana. Il declar nul si neavenit. Romania".

4 comentarii:

Anonim spunea...

Va multumesc domnule Nechifor pentru raspuns.

Nu sunt insa de acord cu faptul ca nu exista nici o legatura intre coruptie si capacitatea institutiilor din Romania de a utiliza banii europeni, si ma explic.


Eficienta institutiilor depinde, logic, de competenta functionari si, mai ales, de vointa si competenta guvernatilor, a celor care au puterea politica. Cred ca exista multi functionari cu capacitati umane si profesionale extraordinare care isi incep activitatea in institutiile statului si apoi pleaca dezamagiti pentru ca vad ca nu pot face mare lucru din cauza coruptiei. Pentru a fi mai explicit, nu stiu daca stiti, dar in Ministerele din Romania principala problema a celor care lucreaza cu aceste ministere (firme de consultanta, firme care au nevoie de fonduri etc.) se vaita de aceeasi problema: interlocutorii lor se schimba foarte des, au mereu de a face cu persoane care nu le cunosc dosarele, care nu sunt formate asa cum trebuie pentru a le da sfaturile necesare. Asta pentru ca cei care sunt experimentati pleaca, pentru ca simt ca nu pot progresa, ca aproape totul merge pe pile (tot o forma de coruptie este si aceasta, atat timp cat se foloseste abuzic puterea publica pentru satisfacerea unor interese personale sau de grup)--> Daca guvernul nu ar fi corupt, atunci acest guvern ar face mai multe eforturi pentru a reforma administratia romaneasca, pentru a ii forma cum trebuie pe functionari, pentru a ii motiva si remunera corect pe cei mai buni dintre ei--> Si atunci fondurile structurale ar fi mai bine utilizate. Intrebarea care se pune: au acesti guvernanti interesul de a reforma administratia daca asta ar insemna pierderea unor privilegii si a capacitatii de a abuza de puterea politica?

Iata deci o legatura, dupa parerea mea, intre coruptie si capacitatea instit de a utiliza banii europeni. Problema nu este deci doar ca primarii asteapta acordul guvernului, ci si ca odata dat acest acord lucrurile merg foarte incet si se pierde enorm de mult timp, oamenii nu sunt sfatuiti cum trebuie in utilizarea banilor si atunci apar foarte multe probleme.

Iata parerea mea. Prin analiza mea nu vreau sa generalizez, stiu ca sunt oameni politici cinstiti in Romania, si functionari de calitate, am tot respectul pentru ei.

silviu

Ioan Catalin Nechifor spunea...

@ anonim
Da, e un punct de vedere. Eu nu sustin ca nu exista coruptie si in acelasi timp vedem cu totii ca nu avem, inca, acces la banii europeni. Insa coruptie exista si in trecut, in ultimii zece ani sa ziceam, atunci cand fondurile de preaderare au fost utilizate intr-o proportie foarte mare. Va dau un simplu exemplu, regiunea de dezvoltare Nord Est a fost performera absorbtiei de fonduri Phare, Ispa si Sapard. Sigur ca nu s-a schimbat cu mult situatia regiunii, pentru ca sumele disponibile erau extrem de mici in comparatie cu nevoile existente. Dar s-a creat o procedura, un mod de lucru si o dorinta de a aplica cu noi proiecte pentru obtinerea de fonduri nerambursabile. Din pacate, situatia din Guvern nu o cunosc, este posibil sa fie asa, iar una din cauzele fluctuatiei masive de personal este si nivelul scazut al salarizarii. Dimineata am citit un articol in Le monde, unde era prezentata o familie cu venituri la nivelul mediei franceze, de 3200 Euro pe luna. La noi veniturile medii sunt de maxim 400 Euro, pentru o familie unde sotul si sotia lucreaza si au o anumita certitudine salariala. In minister, sau in alta institutie publica, un debutant castiga circa 150 Euro pe luna. Ce poti sa-i ceri unei asemenea persoane?

Anonim spunea...

Da, salariile reprezinta problema principala in sectorul public dar va asigur ca si ambianta generala conteaza ; pe langa salariu foarte mic, ceea ce retine pe cei care ar dori sa lucreze in dom public este si faptul ca nu stiu daca or sa aiba oportunitati de evolutie profesionala fara a cunoasca persoane sus puse ; poate ma insel, sper ca asa este ;

Foarte buna ideea de a organiza o intalnire intre romanii din belgia si deputatii europeni ; de ce nu s-ar organiza asa ceva si in Paris ? sunt multi mai multi romani decat in belgia si cred ca noul ambasador ar putea sa puna la dispozitie o sala pentru o astfel de manifestare ; cunosc asociatii romano-franceze in Paris care ar putea poate sa ajute cu organizarea. Nu stiu cum ati putea d-voastra sa ajutati pentru realizarea acestui eventual eveniment, spuneati ca ati dori sa puneti in practica un proiect pentru a informa romanii din strainatate cu privire la evolutiile si oportunitatile din Romania, ar putea fi un inceput.

SILVIU

Ioan Catalin Nechifor spunea...

@silviu

Sunt situatii si situatii, eu am cunoscut suficient de multe "medii" de lucru din domeniul public. Unele sunt inchistate, altele, din contra, sunt deschise. Depinde si de sansa fiecaruia de a se afla la locul potrivit si la momentul potrivit.

Cat despre intalnirea de la Paris cu diaspora romana, cred ca e o idee buna si merita o discutie mai ampla. Poate comunicam pe email pentru detalii.