luni, 25 februarie 2008

Mesaj de Dragobete

Editorial aparut in Monitorul de Suceava, luni 25 februarie

In ultimii ani, mai precis in ultimii trecuti de la revolutie, ne-am aruncat intotdeauna dupa lucrurile venite din afara. Dupa jumatate de secol de comunism, timp in care ne uitam cu jind dupa gardul national, sau pe putinele canale de TV straine pe care le prindeam, cu dorinta de a avea ceea ce altii aveau si isi permiteau cu varf si indesat, iata ca acum acceptam aproape tot din afara, cu o obstinenta si cu o automultumire care ne impiedica sa vedem cu adevarat ambele fete ale aceleiasi realitati.

Inainte de 1990, romanii isi doreau un televizor color, un video player, o pereche de jeans si poate, din cand in cand, o masina de fabricatie straina. Majoritatea traiau in acest vis zi de zi, fara nici o sansa de a dobandi lucrul mult visat. Dupa decembrie 89, visul a inceput sa prinda contur si sa ne dea speranta ca intr-o buna zi ne vom bucura de binefacerile capitalismului. Asa a inceput goana dupa agoniseala, o goana care ne-a transformat, incet, incet, in indivizi mai putin umani, mai aplecati spre consum si spre satisfacerea unor dorinte din ce in ce mai costisitoare. Un fenomen social normal si de inteles, mai ales in situatia noastra, cei care am fost blocati zeci de ani si asupra carora s-a pus, de multe ori, stop in calea unor nazuinte personale.

Insa perioadele bune ale vietii postdecembrieste nu au fost multe, dupa un ciclu electoral de stabilitate si de crestere, a venit, inevitabil, varianta destructiva a politicii de dreapta. Daca dupa guvernarea CDR-ista s-a mai putut repara cate ceva, integrarea in NATO si finalizarea negocierilor de aderare la UE fiind exemple in acest sens ale perioadei de stanga Ion Iliescu - Adrian Nastase, dupa aceasta Alianta D.A. PNL – PD, construita in jurul lui Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, se pare ca va fi mult mai greu de reparat.

Va spun din perspectiva unui om care traieste patru zile, de luni pana joi, la Bruxelles sau Strasbourg si care revine in fiecare saptamana acasa, in Romania. Si care se intalneste cu diferiti oameni din diferite tari europene si care, atat cat le permite gradul lor de informare, sunt sceptici in ceea ce priveste viitorul nostru. Multi spun ca ceea ce face guvernul si presedintele tarii nu s-a mai intalnit in istoria europeana, practic am ajuns in situatia in care ne-am taiat singuri craca de sub picioare, datorita unor ambitii personale, datorita nepriceperii in a duce Romania inainte si datorita obsesiei pe care portocaliii au dobandit-o fata de PSD.

Ce mai asteptam in aceasta situatie? Din afara tarii nu are cum sa vina un ajutor nesperat si in nici un caz gratuit. Am vazut si in trecut, vedem si in prezent. Sarbatoarea noastra nationala a iubirii, din 24 februarie, aproape ca a intrat in uitarea colectiva de cand Valentine’s Day a fost importat si adoptat fara nici un regret, iar exemplele de substituire ale unui produs sau ale unei valori romanesti cu una corespondenta din strainatate, pot continua mult si bine.

Asa ca, inchei acest mesaj de Dragobete, spunandu-le domnilor Basescu, Tariceanu, Boc, Blaga, Orban si ceilalti: Iubiti Romania! Pentru ca eu o iubesc, ma intorc intotdeauna cu drag acasa si imi doresc din tot sufletul sa aiba un viitor mai bun.

2 comentarii:

Anonim spunea...

da, aceasta situatie in politica romaneasca trebuie sa se opreasca odata pentru totdeauna; nu este vorba despre o ideologie dreaptaèstanga supa opinia mea, ci mai degraba de calitatea oamenilor care sunt in fruntea tarii; oricum, nu un ttandem nastase-iliescu ne poate salva in acest moment, ci o noua clasa politica;

Sa ne iubim toti tara acolo unde suntem si va fi mai bine pentru toti

Ioan Catalin Nechifor spunea...

@anonim
Cu siguranta daca vom fi mai toleranti, unii cu altii, vom avea mai mult timp pentru a face ceva mai mult pentru tara, fiecare din locul in care se alfa. Iar despre noua clasa politica ce sa zic, unii spun ca fiecare tara are politicienii pe care ii merita.