miercuri, 27 februarie 2008

Calin Popescu Rasteanu

Asa se numeste noul prim ministru roman, care dupa ce s-a obisnuit sa-i raspunda presedintelui, incepe sa se rasteasca si la oficialii europeni si la institutiile de rigoare.

Premierul, ca de altfel orice persoana numita intr-o functie de stat, are in grija provizorie gestionarea unui domeniu public, mai mare sau mai mic, in concordanta cu nivelul "dregatoriei".

Prin urmare pozitia pe care o ia premierul fata de Comisia Europeana e inacceptabila. Si mai grav este ca nu e pentru prima oara in abatere, in ianuarie, la sfarsit, existand o prima rabufnire publica a primului ministru. Insa, in acelasi timp, e o pozitie de inteles, in conditiile in care fiind deja in campanie electorala, Calin Popescu Tariceanu nu are de cine sa se ia. De presedinte, exlus, de partidele de opozitie n-are cu ce, de partenerul de guvenare nu are sens. Asa ca, singura varianta de a se rasti la cineva este sa se rasteasca la Europa. Demersul premierului este unul profund electoral, domnia sa dorind sa arate votantilor romani ce tare este domnul Tariceanu atunci cand isi arata muschii europenilor.

Imi vine totusi greu sa accept deteriorarea relatiilor cu Comisia Europeana, relatiile cu Rusia si cu Axa s-au racit, cu vecinii nu prea discutam, iar cu maghiarii din Tinutul Secuiesc ce sa mai zic.

Si cand ma gandesc ca omul asta parea un altfel de aluat politic la inceput. Mai diplomat, mai calculat. Dar ce sa faci, puterea il schimba pe om, iar omul Tariceanu va fi schimbat in curand.

2 comentarii:

Anonim spunea...

fara doar si poate tariceanu incearca sa atraga voturi prin comportamentul sau fata de UE, asa cum fac in alte tari alti presedinti si prim ministri (in franta -sarkozy, in polonia, in republica ceha, in Olanda si lista poate continua);

lasand la o parte atitudinea lui tariceanu, trebuie sa constatam altceva: UE este aratata din ce in ce mai mult cu degetul de oamenii politici ca si cauza a tututror relelor; este poate o explicatie a sentimentului anti-european din ce in ce mai pronuntat in tarile membre, mai ales in cele 15 "vechi" state membre. cand ceva merge bine (chiar daca UE a luat initiativa unei masuri care are succes), politicienii nationali spun ca este gratie lor; cand lucrurile nu merg cum trebuie, Comisia europeana e de vina; Pentru ca UE sa devina o adevarat forta, ea trebuie sa fie acceptata de cetatenii europeni, iar asta nu vine decat prin rezultate, la nivel economic si social; Dar daca se va continua atacarea UE de catre politicieni la nivel national, nu vom putea niciodata sa dam UE mijloacele de care are nevoie pentru a deveni o "forta" la nivel mondial.

Ioan Catalin Nechifor spunea...

@anonim

Aveti, intr-adevar, mare dreptate. Eu sunt pentru o Europa puternica.