miercuri, 13 februarie 2008

Alegeri democratice

Ieri am avut o intalnire in Parlamentul European pe tema "Alegerilor democratice", intalnire prezidata de ex presedintele PE, Josep Borell Fontenelles, la care au participat si doi experti internationali, Michael Meyer Resende (Democracy Reporting International) si Domenico Tuccinardi (International Institute for Democracy and Electoral Assistance).

Am pornit de la faptul ca alegerile in sine, nu reprezinta o validare a statutului democratic, ci se constituie, mai degraba, intr-un instrument estential pentru promovarea drepturilor omului, dreptul de a alege si de a fi ales fiind unul dintre drepturile fundamentale, unanim recunoscute chiar si de catre state cu slabe dovezi democratice.

Una din declaratiile facute de catre expertii in misiunile de observare electorala, m-a facut sa zambesc, oarecum amar si sa ma gandesc la ce avem noi in tara ca sistem electoral si ca expertiza de-a lungul celor 18 ani de parcurs post-revolutionar.

Spunea, la un moment dat, domnul Meyer, ca alegerile nu sunt intotdeauna o binecuvantare pentru natiunea care organizeaza alegeri. Si nu pot fi de acord cu aceasta afirmatie, pentru ca, dupa mine, alegerile sunt intotdeauna benefice pentru alegatori, cu singura conditie ca speranta sa mai existe in schimbarea in bine a unui oras, regiuni sau stat, functie de nivelul la care se raporteaza alegerile. Pentru ca, atat timp cat oamenii isi pastreaza speranta si un nivel rezonabil de incredere in clasa politica, in cei pe care ii aleg si pe care ii trimit sa ii reprezeinte si evident sa le schimbe viata in bine, putem discuta de beneficii post electorale. Adeseori privim competitia electorala strict la momentul campaniei si al votarii propriu zise. De putine ori ne intereseaza ce s-a intamplat inainte si mult mai important, ce se va intampla dupa.

De multe ori ceea ce se promite in campania electorala nu are nicio legatura cu posibilitatea de punere in practica. Sa traiti bine, este in cel mai bun caz o urare la un spritz la Golden Blitz, insa, speculativ vorbind, dorinta fireasca a oamenilor de a trai mai bine a fost si este manipulata de o maniera decisiva in multe cazuri, nu doar in Romania anului 2004.

Intorcandu-ma la ideea pe care incerc sa o combat, alegerile sunt benefice chiar si atunci cand produc efecte negative post electorale, alegatorii avand posibilitatea sa corecteze prin vot ceea ce s-a decis gresit in trecut. Din aceasta cauza am avut atatea runde de vot negativ, cel mai elocvent exemplu fiind alegerile din 2000, cand prestatia jalnica a guvernarii de dreapta cederiste a balansat votul catre stanga, spre PSD si PRM.

Ramane de vazut ce se va intampla la urmatoarele alegeri parlamentare si daca se va respecta trendul votarii, ca urmare a acumularii nemulturmirii publice.

O singura problema ar mai ramane de rezolvat. Nici PSD si nici PRM nu mai sunt ce-au fost odata. Cine va avea inteligenta sa se trezeasca rapid la realitate si sa demonstreze capacitatea de a guverna mai coerent Romania, are sanse mari sa castige alegerile pentru parlamentul romanesc.

Niciun comentariu: