luni, 7 ianuarie 2008

Profetii pentru 2009

editorial aparut in Monitorul de Suceava - luni 7 ianuarie 2008

Mai avem doi ani si scapam de perioada de tranzitie, perioada care a fost parca "dicatata" de regretatul Silviu Brucan, cel care in ultimii ani ai vietii participa la o interesanta emisiune TV "Profetii despre trecut".

Cei 18 ani care au trecut pana acum au fost marcati de o multime de evenimente si bune si rele, unele pro, altele contra intereselor Romaniei. Poate de aceea a fost si este necesara o atat de lunga perioada de trecere de la un sistem, cel comunist, la un altul nou nout si visat de mai toti romanii, sistemul capitalist, al economiei de piata.

Cand am auzit pentru prima data ca tranzitia va dura 20 de ani, cu explicatiile profunde si de rigoare acordate de Brucan pe un anumit post de televiziune, am refuzat sa cred si sa accept, in acelasi timp. Mi se parea o enormitate si o monstruozitate ca o tara precum Romania – proaspat scapata de sub dominatia comunismului, sa astepte la coada 20 de ani pentru a intra intr-o noua dimensiune. insa, an dupa an, vazand pasii uneori stangaci, alteori rau intentionati pe care ii facea tara noastra spre noua orientare sistemica, mi-am dat seama de adevarul acestei profetii si ma temeam, din ce in ce mai mult, ca Silviu Brucan sa nu fi fost prea optimist.

Totusi, acum, la un an si cateva zile de la integrarea europeana se pare ca drumul nostru e clarificat intr-o mare masura. Chiar daca de la 1 ianuarie 2007 si pana azi, guvernarea de dreapta nu a facut mare branza, asa cum nici predecesoarea ei din vremea cederista 1996 – 2000 nu a facut. Macar nu au reusit sa opreasca Romania din drum, au scapat la mustata de aplicarea clauzei pentru agricultura, mai au acum in prima jumatate a anului 2008 de rezolvat clauza de salvgardare pentru justitie si dupa aia mai vedem. Pacat ca nu exista preocupari la nivel central, serioase si obligatorii pentru statutul de tara membra a Uniunii Europene, statut pe care nu l-am castigat datorita stradaniei portocalii, ci datorita staruintei si sacrificiului intregului popor.

Am citit si mesajul de an nou adresat romanilor de presedintele Traian Basescu, cel care prevedea ca, "in trei-patru ani, cu totii vom putea spune ca Romania s-a schimbat profund, ca efect al intrarii in Uniunea Europeana". si care impunea un numar de trei conditii pentru realizarea obiectivului strategic, "acela ca romanii sa traiasca mai bine in tara lor". Prima este nevoia unei clase politice care sa fie dedicata poporului roman, a doua conditie este sa intelegem ca statul creeaza romanilor conditii si cea de-a treia este sa fim solidari. Nimic mai simplu. Doar daca ar pleca de la exemplul domniei sale, sa devina dedicat intregului popor roman si nu doar unei parti din poporul portocaliu, sa creeze conditii pentru o guvernare eficienta si in al treilea rand sa fie solidar, nu doar cu Theodor Stolojan, ci cu toti cei care vor intr-adevar binele public in Romania.

Ma indoiesc ca va reusi si, de fapt, vazand termenul de 3 – 4 ani dupa care presedintele ne asigura ca vom putea trai bine, imi dau seama ca Traian Basescu nu va mai apuca, din postura de presedinte, ca tranzitia sa se termine cel mai tarziu pe 22 decembrie 2009.

La vremuri noi, oameni noi.

Dar pana atunci, rabdare si speranta.

P.S. La multi ani tuturor Ionilor si Ioanelor.

Niciun comentariu: