joi, 31 ianuarie 2008

Primul meu "one minute speech"

Am asteptat o perioada de 5 saptamani pentru a lua, pentru prima oara, cuvantul in Parlamentul European. A fost si vacanta de iarna, a fost si reacomodarea la activitatile curente din 2008, asa ca, ieri seara, pe la 21,15 ora Brussels-ului am luat in discutie o problema aparuta saptamana trecuta, la frontiera dintre Romania si Ucraina.

Asa ca:

Multumesc domnule Presedinte,

Buna seara,

Sunt deputat in Parlamentul European din 10 decembrie 2007 si nu as fi vrut ca primul meu "one minute speech" sa fie pe o tema negativa, insa ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta, la frontiera de est a Uniunii Europene trebuie sa constituie un semnal de alarma pentru noi toti.

Pe 21 si 22 ianuarie, grupuri de cetateni ucraineni, au blocat accesul autovehiculelor catre frontiera dintre Ucraina si Romania, la cativa kilometri de punctul Porubnoe - Siret, fiind nemultumiti de faptul ca, pentru a intra pe teritoriul romanesc sunt obligati sa obtina vize contra cost, in timp ce romanii pot circula fara viza pe teritoriul ucrainean, incepand cu 1 ianuarie 2008.

Romania, ca stat membru, trebuie sa respecte reglementarile comunitare privind regimul vizelor pentru cetatenii extracomunitari si nu poate impune, sub nicio forma o altfel de procedura, preferentiala, in relatia cu Ucraina.

Iata de ce consider ca Parlamentul si Comisia Europeana trebuie sa solicite Ucrainei o actiune mai consistenta in sensul afirmarii vocatiei europene.

Multumesc.

3 comentarii:

Anonim spunea...

data viitoarele sa le spui europarlamentarilor despre "traditia" ceruta de vamesii ucrainieni la trecerea frontierii spre si dinspre romania

SIL spunea...

NU inteleg ce vreti sa spuneti prin acest speech. Romania nu respecta regimul vizelor cu Ucraina?
de asemnea, nu vad legatura intre vocatia europeana a Ucrainei si faptul ca o mana d ecetateni ai acestei tari au blocat un drum;

Silviu

Ioan Catalin Nechifor spunea...

@anonim
Promit sa le spun, doar cu conditia sa ma lase sa ma intorc in tara. Dar asta se va intampla doar dupa ce voi avea pasaport diplomatic. Pana atunci, asta la vista baby.

@sil
Romania respecta regimul vizelor, dar nu asta e problema, in plus si Ucraina respecta prevederile acordului bilateral. Problema e la manifestarile publice ale unor cetateni ucraineni, nemultumiti de faptul ca au obligatia sa plateasca zeci de Euro pentru viza. Apropo, acum doua zile a fost blocat un punct de trecere a frontierei de la granita dintre Ucraina si Polonia. Si sincer le inteleg frustrarea, dar asta e regula jocului, la randul nostru am asteptat, umili, zile si nopti pentru vizele Schengen.