miercuri, 9 ianuarie 2008

Presedentia Slovena

De la 1 ianuarie 2008, conform principiului rotatiei, presedentia Consiliului European a revenit Sloveniei.

Un stat mic, cu o populatie de circa 2 milioane de locuitori (cam atat are si Bucurestiul, in urma recensamantului din 2002), care si-a castigat independenta fata de fostul stat Iugoslav, in anul 1991, recunoasterea oficiala urmand la un an dupa.

Avand drept capitala orasul Liubliana, situata la o intersectie culturala si regionala foarte interesanta, fiind vecina cu Italia, Croatia, Ungaria, Serbia si Austria, Slovenia a reusit intr-un timp scurt (circa 12 ani) sa fie acceptata si in NATO si in UE.

Factorul economic a fost cel care a scurtat drumul european si drumul euroatlantic. Pe de alta parte, factorul istoric nu e de neglijat, Slovenia facand parte (ca teritoriu) din fostele imperii roman, respectiv austro-ungar.

In aceste prime 6 luni ale anului 2008, Slovenia, detinatoarea presedentiei europene, are in fata un mandat interesant, dar si complicat.

Dupa succesele europene repurtate in mandatul portughez (semnarea Tratatului de reforma al Uniunii, semnarea Cartei Europene a Drepturilor Omului), slovenilor le revine o misiune grea, chiar daca decizia va fi una de grup, la nivelul celor 27 de state membre.

De departe cea mai dificila problema este cea legata de acceptarea, sau nu, a independentei provinciei Kosovo. Un precedent care poate conduce la o redesenare a hartii europene.

Ramane de vazut daca independenta kosovarilor va deveni realitate, in conditiile in care cateva state, printre care si Romania, s-au pronuntat impotriva.

Oricare ar fi decizia finala, sper ca problema Kosovo sa fie rezolvata si sa nu conduca la o bulversare a spatiului european si a afacerilor interne ale uniunii.

Niciun comentariu: