sâmbătă, 19 ianuarie 2008

Minoritatea rroma in Uniunea Europeana

Articol aparut in Crai Nou, 18 ianuarie 2008

Uniunea Europeana este in prezent un spatiu economic si social comun, avand o populatie de circa 500 milioane de locuitori. Actuala constructie institutionala definitivata la 1 ianuarie 2007, odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei, numara 27 de state, iar procesul de largire al spatiului european continua, in special prin derularea negocierilor cu Turcia si Croatia. Toate aceste patru state, mentionate mai sus, contin in structura populatiei un numar important de persoane declarate ca apartinand minoritatii rroma.

La nivel mondial, aceasta etnie, denumita kalderas, gitanos, sinti, rroma, gypsy, tigani, in functie de zona de stabilire nomada sau permanenta, numara in prezent cel putin 15 milioane, chiar daca cifra exacta este cu mult mai mare, datorita faptului ca multi dintre etnici nu doresc sa isi decline adevarata origine, preferand sa fie asimilati cu populatiile dominante ale tarilor in care locuiesc.

Dispersia teritoriala a populatiei rroma este concentrata in cateva arealuri importante: Balcanii, Turcia, Spania, Franta, Marea Britanie, Finlanda, Ungaria, dar si Africa de Nord, Orientul Mijlociu si America Latina. In Romania, numarul estimat al tiganilor sau, daca vreti, al rromilor, este de circa 410.000 de persoane, insemnand aproximativ 2% din totalul populatiei, dar exista si unele voci care estimeaza aceasta minoritate la valoarea de 1,5 spre 2 milioane de locuitori. La nivel european, situatia acestei etnii este in discutie de mai bine de 10 ani.

Multiplele incidente apa-rute, in care implicarea unor persoane de etnie rroma a declansat o puternica reactie din partea opiniei publice, au determinat reactii dintre cele mai diverse in zona Parlamentului European, functie de apartenenta la grupurile politice sau nationale. Exista propuneri in sensul instituirii unor posturi de reprezentare sau de coordonare, infiintate la nivelul parlamentului, posturi care sa fie ocupate de etnici rromi si care sa aiba ca atributie principala gestionarea problemelor populatiei rroma la nivel paneuropean.

Totusi, in virtutea principiului “Unitate in diversitate”, cel putin in acest moment, consider ca este putin probabila discutarea unei strategii si a unui plan de masuri exclusiv la adresa rromilor si exclud orice abordare care sa aiba ca scop rezolvarea unei probleme europene doar la nivelul unui stat, fie el si statul roman. Ar putea fi creat astfel un precedent complicat, in con-textul in care in Europa intalnim in prezent nu mai putin de 94 de minoritati recunoscute, prin minoritate fiind inteleasa si populatia de origine romana, cifrata la circa 23 de milioane de locuitori pe intregul teritoriu european.

Orice discutie singulara la adresa unei populatii ar putea deschide calea catre un fenomen periculos, acela al Europei minoritatilor, in conditiile in care tot ceea se construieste din 1950 incoace pleaca de la premisa unui teritoriu unit al natiunilor si al regiunilor. Cu siguranta, dezideratul european major, acela al crearii unui spatiu comun de bunastare, prin reducerea decalajelor istorice de ordin economic, social si cultural, va tine cont de problemele cu care se confrunta toti cetatenii europeni, indiferent de etnie, religie sau clasa sociala.

De fapt, succesul Uniunii depinde de satisfacerea nevoilor cetatenilor si de modul in care acestia, la randul lor, inteleg sa plateasca un pret corect pentru stabilitate sociala si crestere economica.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Tulai Doamne,pai cu atatia tigani populati un mic statulet in India..daca imi permiteti,pot sugera si un nume:''Tzingaros''

Ioan Catalin Nechifor spunea...

@anonim
Este un subiect care merita discutat si inteles. Ceea ce se intampla acum cu minoritatea rroma se va putea transforma intr-o problema cu adevarat in viitor, daca nu se iau masuri in prezent. Astept sa vad strategia europeana pentru populatia rroma daca isi va face efect.