joi, 31 ianuarie 2008

Help needed!!!

Marti dupa amiaza, am solicitat Comisiei Europene o mai mare implicare in ajutarea statelor membre pentru accesarea fondurilor structurale.

Iata si comunicatul de presa:

Bruxelles, 30 ianuarie

Europarlamentarul PSD Catalin Nechifor a adresat, marți seara, comisarului european pentru buget, Dalia Grybauskaite, solicitarea ca executivul comunitar sa intervina mai sustinut in ajutarea noilor state membre in depasirea dificultatilor inerente inceputului de drum in accesarea fondurilor structurale.

Nechifor a afirmat ca, prin ceea ce face, Comisia Europeana trebuie sa intinda si o mana de ajutor, nu doar sa intervina in stabilirea procedurilor de infringement sau in elaborarea de rapoarte asupra stadiului reformelor.

"Altfel, riscul este ca cetatenii noilor state membre sa devina eurosceptici si sa priveasca institutiile europene ca pe un dusman si nu ca pe un prieten", a declarat eurodeputatul social-democrat.

Comisarul Grybauskaite a precizat ca statele membre trebuie sa se ajute singure, fiind evident asistate de Comisia Europeana, iar un impuls important, in sensul cresterii accesarii fondurilor europene, poate veni de la deputatii pe care fiecare tara i-a trimis in Parlamentul European.

Declaratiile lui Nechifor au fost facute la o reuniune a unui grup de europarlamentari reprezentand tarile din grupul Visegrad (Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria) precum si Romania si Bulgaria, cu doamna Dalia Grybauskaite, comisarul european pentru programare financiara si buget. Tema principala a discutiei a fost reforma bugetara, in perspectiva multianuala, pentru perioada 2007 - 2013 si dupa 2014.

Ioan Catalin Nechifor este membru al Comisiei pentru buget al PE respectiv membru supleant al Comisiei pentru control bugetar.

4 comentarii:

SIL spunea...

O IDEE BUNA
SPER SA LUCRATI CU OAMENI DE CALITATE ALATURI DE DVOASTRA (MA REFER LA ASISTENTI SI NU NUMAI) PENTRU A REUSI IN ACEST PROIECT

CRED INSA CA DEPINDE MULT DE CALITATEA OAMENILOR CARE LUCREAZA IN ADMINISTRATIA ROMANA SI DE VOINTA POLITICA

Ioan Catalin Nechifor spunea...

@sil
Aveti mare dreptate, nu va fi deloc usor sa lucram cu ceea ce a mai ramas ca mana de lucru in Romania. Din pacate, foarte multi oameni de valoare, dintre care multi tineri, care aveau cunostinte de calculator si limbi straine, au ales calea strainatatii si nu dau niciun semn ca ar dori sa se intoarca acasa.

La PE sper sa imi definitivez saptamana asta echipa si cred ca va fi bine, din punctul de vedere pe care il precizati.

dan necsa spunea...

Catalin, eu lucrez din 2005 pe partea de integrare europeana si fonduri de preaderare si in momentul de fata pe fonduri structurale. Cunosc foarte bine comunitatea oamenilor care redacteaza aceste cereri de finantare si care se ocupa de implementarea proiectelor si crede-ma ca situatia lor nu este de loc roz. La noi, in vestul tarii, sunt denumiti promotori locali sau agenti de dezvoltare locala. Acesti oameni sunt obligati(pentru ca altfel nu se pot descurca) sa aibe cunostinte temeinice din domeniile juridic, economic, management, marketing, cultura, mediu, sanatate, infrastructura si mai sunt...si pe langa sa stie sa foloseasca calculatorul la nivel avansat, sa cunoasca cel putin o limba de circulatie internationala(engleza)! Li se mai cere obligatoriu sa stie sa intocmeasca strategii de dezvoltare, documente strategice pentru cooperari internationale, evenimente de amploare ce pot crea o imagine buna romaniei si toate aceste pentru o suma cuprinsa intre 500 LEI si 800 LEI(lei nu euro). Sunt oameni care au acceptat de bine de rau si au adus in comunitatea lor(o mica comuna) fonduri de peste 3 mil de euro.
La nenumarate interventii si foarte mult lobby am reusit(grupul adl) ca parlamentul sa dea legea 339/2007 dar si aceea lege destul de deficitara, deoarece primarii nu vor sa o puna in aplicare(e vorba de marirea cu 75% a salariului acelor oameni care lucreaza ca manageri de proiect in proiecte europene).
In situatia actuala sa fim bucurosi ca avem absortia care o avem de -30% ca putea fii si mai rau!Dar sincer daca nu se va schimba ceva...e o mare problema!
As avea si o serie de propuneri si daca esti dispus sa le asculti da un mail la dannecsa@yahoo.com si vorbim.
o zi buna!

Ioan Catalin Nechifor spunea...

@dan necsa

Am cunoscut, la randul meu, foarte multe persoane care lucreaza in domenii europene, sa le spunem asa mai generic. Mai ales pe cei din prefecturi si consilii judetene, asa numitele directii de integrare europeana. Integrarea, dupa cum gresit cred unii, nu s-a incheiat la 1 ianuarie si nu se va incheia niciodata. Statele membre, in special cele fondatoare, stiu sa isi stimuleze personalul care lucreaza cu dosare europene. La noi ai dreptate, cu un salariu de maxim 200 euro pe luna, cerem profesionalism, incoruptibilitate si asa mai departe. Sporul de 75% nu se acorda decat in foarte putine cazuri, iar despre plata personalului care lucreaza pe proicte europene este interzisa functionarilor publici prin legea incompatibilitatii.

Asa ca ne amagim singuri daca nu vom lua masuri in privinta salarizarii celor specializati. Vor migra majoritatea in domeniul privat si atunci sa vezi veselie la proiectele europene.