duminică, 27 ianuarie 2008

Framantari ucrainene

articol aparut in Crai Nou, 24 ianuarie 2008

2008, 21 ianuarie. Estul Europei. Granita dintre Romania si Ucraina.

Daca cineva, presupunand prin absurd, ar fi fost adormit timp de 18 ani si fix o luna si s-ar fi trezit tocmai pe 21 ianuarie 2008, la ora 17, ar fi trait momentele din zilele revolutiei romane din 1989. Un scenariu ce pare sa fi fost repetat ad literam, dar intr-o conjunctura cu totul diferita. Atunci, ca si acum, punctul de trecere a frontierei Siret-Porubnoe era intesat de armata si de politie (inca militie pe acea vreme), traficul de persoane era blocat pe anumite intervale orare.

Ceea ce s-a petrecut in urma cu cateva zile este un eveniment destul de grav, dar din fericire fara urmari in relatiile diplomatice dintre Ucraina si Romania si evident in relatiile Ucraina - Uniunea Europeana. Pentru ca, chiar daca avantajele promise ale integrarii europene inca nu se vad si nu se simt aproape deloc in buzunarul contribuabilului roman, de un an si aproape o luna facem parte dintr-o familie mare, familia celor 27 de state care au decis sa faca parte din Uniunea Europeana.

In acest context, blocarea accesului masinilor cu numar de inmatriculare romanesc, in punctul de frontiera de la Porubnoe catre Siret, de cativa cetateni ucraineni nemultumiti de regimul vizelor de la frontiera de est a UE, nu poate fi tratata singular, ci intr-un context mai larg, cu implicatii in zona Comisiei Europene si a Parlamentului European. Situatia conflictuala iscata pe motivul ca romanii pot circula fara viza pe teritoriul ucrainean, in timp ce ucrainenii sunt obligati sa plateasca peste 100 de Euro pentru obtinerea unei vize de sase luni pentru Romania, trebuie sa constituie un semnal de alarma pentru institutiile europene abilitate. Romania, ca stat membru, trebuie sa respecte reglementarile comunitare si nu poate impune, sub nicio forma o altfel de procedura, preferentiala, in relatia cu Ucraina. Mai mult formalitatile in vigoare au fost acceptate de vecinii nostri, renuntand la regimul de vize pentru cetatenii romani, dar si pentru cei bulgari, pentru ca pentru restul statelor din UE, obligativitatea vizei era de mult abrogata. In schimb Comisia Europeana, prin comisarul pentru Relatii externe si Politica de vecinatate a UE, Benita Ferrero-Waldner, s-a pronuntat in sensul introducerii unui nou regim de vize, facilitat, pentru ca cetatenii ucraineni sa poata circula mai usor in spatiul uniunii.

Cu siguranta, ceea ce s-a petrecut la frontiera, in urma cu cateva zile, trebuie sa ne dea de gandit, pentru ca pot apare si alte tipuri de stari conflictuale, datorate faptului ca Ucraina inca nu si-a definit un drum european, care sa-i asigure in viitor un loc in familia europeana. Si nu trebuie sa uitam ca noi, la randul nostru, ne uitam cu jind la vecinii ungari, care au avut sansa sa intre in Europa in 2004.

Tocmai de aceea, saptamana viitoare, in plenul Parlamentului European voi solicita Comisiei Europene un punct de vedere in ceea ce priveste regimul vizelor si politica de vecinatate la frontiera de est a Uniunii Europene.

Niciun comentariu: