marți, 15 ianuarie 2008

Dialog intercultural

Anul 2008 a fost ales sa fie anul european al dialogului intercultural.

De ce 2008? Poate pentru motivul ca, cel putin la nivel european, s-a intrat intr-o faza noua, mult mai permisiva, de acceptare a diferentelor culturale dintre fiintele umane care populeaza vremelnic acest teritoriu. In plus putem discuta la nivel european de o deschidere fara precedent in calea diversitatii religioase.

Poate pentru prima data, sloganul (vechi ce-i drept) "Unitate in diversitate" pare sa prinda contur.

Pentru ca astazi, 15 ianuarie, Marele Muftiu al Siriei, Ahmad Badr Al-Din Hassoun, s-a adresat plenului parlamentului. Un eveniment de o importanta deosebita, care poate sa deschida un drum nou, mult mai simplu, catre ceea ce invitatul de astazi spunea "pacea sfanta si nu razboiul sfant".

In pofida unor tendinte antagoniste, analizate in deja celebra "ciocnire a civilizatiilor" a lui Huntington, lumea araba si in special cea religioasa, pare sa doreasca instaurarea unei punti de pace care sa reglementeze situatia conflictuala existenta in zona palestiniana.

Un exemplu dat de Marele Muftiu al Siriei mi-a ramas intiparit in minte. Europa celei de a doua jumatati a secolului XX venea dupa doua confruntari mondiale majore si a fost in stare, in ultima parte, sa darame, fara varsare de sange, zidul Berlinului, determinand o unificare fara precedent, in jurul unor valori comune.

Poate ar fi bine ca si in Romania sa instauram un an al dialogului, cel putin intre palatele Cotroceni si Victoria. Cine stie, poate se hotarasc sa isi doreasca ceva mai mult bine pentru tara.

Niciun comentariu: