luni, 14 ianuarie 2008

Batalia pentru consiliul judetean

Editorial aparut in Monitorul de Suceava, luni 14 ianuarie.

Anul electoral si campania de rigoare au inceput. Poate nici nu a apucat sa se sfarseasca din 2004 incoace. De trei ani subiectul politic cel mai fierbinte la nivel judetean il constituie confruntarea dintre Gavril Mirza si Gherghe Flutur.

Primul, presedinte al consiliului judetean si al PSD Suceava, al doilea, fost ministru, fost senator si vicepresedinte PNL, fost senator si vicepresedinte PLD, actual senator si vicepresedinte PD-L.

Poate de aceea, ultima tema electorala lansata de domnul Flutur este legata de consistenta in timp si in mandat a domnului Mirza. Dupa ce, in ultimele batalii electorale din 2004, alegerile locale si generale, echipele de campanie ale senatorului au epuizat toate variantele posibile de atac, de la chestiuni de ordin doctrinar la chestiuni personale, ale vietii private, asistam in debutul anului la o schimbare de tactica si de strategie.

O noua incercare de a prelua conducerea consiliului judetean, cel putin asa reiese din declaratii, dar de fapt, in subteranele politicii este doar dorinta de a scapa de omul politic Gavril Mirza. Aceasta ar echivala cu o slabire consistenta a PSD in judetul Suceava si ar deschide calea catre victoria electorala mult visata.

Chiar daca Romania este tara tuturor posibilitatilor, aceasta strategie nu cred ca va da roade, mai ales in contextul in care multi dintre romani s-au cam saturat de exercitiile electorale de schimbare si alternanta la guvernare. Pentru ca multi si-au dat seama ca in 4 ani de mandat se pot face prea putine lucruri, iar Suceava, ca judet, are inscrise in viata curenta suficiente proiecte de larg interes, care, daca nu ar fi fost impiedicate, in majoritatea cazurilor de interese politice venite din tabara adversarilor, ar fi trebuit sa schimbe deja fata acestui teritoriu.

Asa ca, pot deja sa ma pronunt asupra faptului ca la nivel de conducere a consiliului judetean nu se va schimba nimic.

Sigur, va fi o lupta grea, cu arme dintre cele mai diverse, insa, nu-i asa, gustul victoriei e mult mai profund atunci cand ai adversari de calibru. Si Gheorghe Flutur este un adversar remarcabil, care joaca anul acesta poate ultima carte politica, carte pe care o cauta de trei ani incoace prin PNL, PLD si PD-L. Poate si din aceasta cauza e greu de suportat un presedinte de consiliu judetean aflat la cel de al treilea mandat.

Niciun comentariu: