luni, 17 decembrie 2007

Saptamana a doua: Brussels

Am ajuns pentru a doua oara la Brussels. Prima data, in urma cu 2 ani, atunci cand insoteam o echipa de tineri fotbalisti, de 12 - 13 ani, la un campionat international, defasurat la Hellemmes, un orasel francez din apropierea metropolei Lille.

Acum, a doua oara, ca MEP (membru al Parlamentului European).

In ambele ocazii, Brussels-ul mi-a facut o impresie buna. Sigur in situatia actuala am ocazia sa cunosc mult mai bine capitala (inca) a statului belgian. Pentru ca si aici exista tendinte separatiste, accentuate de diferentele de dezvoltare economico - sociala si desigur de diferentele lingvistice.

Brussels-ul ca si capitala institutionala europeana te impresioneaza prin "incarcerarea" cladirilor europene (parlament, comisie, comunitati) intr-un spatiu existent. Impresia pe care o ai este una de enclavizare, dar care, totusi, este suficient de permisiva, atat cat sa asigure o integrare spatiala acceptabila.

Cladirile parlamentului, ASP si HPS, au functiuni diferite si asigura intreaga nevoie de spatiu si timp pentru cei cativa mii, poate zeci de mii, de functionari, oficiali si invitati care strabat culuoarele Parlamentului European.
Maine va fi o zi interesanta. Are loc raportul presedentiei portugheze, la final de mandat. Mai sunt si doua comisii, cea de buget si de control bugetar, la care vreau neaparat sa particip. Ar mai fi si o intalnire de lucru, cu tema discriminarii in Europa, organizata de parlamentari italieni, in colaborare cu cateva universitati din peninsula.

Niciun comentariu: