duminică, 9 decembrie 2007

Remember 12 decembrie 2004

Editorial aparut in Monitorul de Suceava, luni 10 decembrie 2007

In urma cu exact trei ani, astazi ar fi fost ultima zi de campanie oficiala pentru alegerea presedintelui Romaniei.

Turul doi al prezidentialelor se contura ca o competitie cu castigator anuntat, in persoana premierului de atunci, Adrian Nastase. Chiar daca Traian Basescu a fost aruncat in lupta de Alianta D.A.PNL-PD, pentru ca al lor candidat initial, TheodorStolojan, nu reusea sa depaseasca bariera de 25% in intentia de vot a romanilor. De fapt, astazi daca am da timpul inapoi cu 3 ani, am fi asteptat cu sufletul la gura confruntarea finala de la TVR1, dintre cei doi finalisti, Adrian Nastase, castigator al primului tur de scrutin cu 40,97% si Traian Basescu, suprinzator, sau nu, ajuns in cele din urma pe locul doi cu 33,92%.

Am fi urmarit o dezbatere interesanta girata de CT Popescu, in care cei doi protagonisti ar fi jucat doua roluri extreme, prim ministrul, diplomat, preocupat de politici globale, al doilea primarul, mai aplecat asupra cotidianului si vorbind mai pe intelesul poporului. Cea mai interesanta confruntare electorala din istoria postedecembrista, mult mai tensionata si mai atractiva decat finala din 2000 dintre Iliescu si Vadim, campania pentru alegerile prezidentiale a fost de departe marcata de unele episoade, cel putin stranii.

In primul rand lansarea temei referitoare la fraudarea alegerilor in primul tur, atunci cand Uniunea Nationala PSD+PUR obtinuse detasat primul loc cu peste 37%, la distanta de cel de al doilea competitor, Alianta D.A. PNL-PD, creditata de romani cu mai putin de 32%. In al doilea rand lansarea unor mesaje si sloganuri de campanie, foarte eficiente, de genul "Nu pot ei fura, cat poti tu vota" care, pe unii dintre sustinatorii aliantei i-au determinat sa voteze de mai multe ori. In al treilea rand, interzicerea dreptului de vot in afara localitatii de domiciliu, cu exceptia unor sectii speciale, organizate in mari aglomerari, de genul garilor si autogarilor. In al patrulea rand, decizia Uniunii Nationale PSD+PUR de a deschide negocieri guvernamentale cu UDMR si excluderea oricarui dialog cu PRM. Si nu in ultimul rand anumite zvonuri privind implicarea sau neimplicarea unor forte straine sau mai putin straine, pe care doar istoria va mai putea sa le confirme, sau nu.

Si iata ca, dupa aproape o luna si jumatate de campanie electorala sustinuta, dupa ce toate institutele de sondare a opiniei publice il dadeau drept castigator sigur pe Adrian Nastase, dupa ce aproape nimeni dintre cei care formau si sustineau Alianta D.A. nu mai credeau in victoria lui Traian Basescu, a venit lovitura decisiva. La ora 21, pe 12 decembrie 2004, toate cele trei Exit-poll-uri s-au ferit sa incline balanta si au anuntat un incredibil scor 50-50. Ce a urmat dupa aceea se stie, Traian Basescu a speculat momentul si a sarbatorit acest "pat" politic de parca ar fi castigat finala Champions League, in timp ce Adrian Nastase privea resemnat cum ceea ce era sigur devenea din ce in ce mai incert. Ce s-ar fi intamplat daca Traian Basescunu ar fi castigat in final cu 51,23%, cu alte cuvinte avand circa 200.000 de voturi mai mult decat contracandidatul sau Adrian Nastase, e greu de spus. Ba chiar imposibil, pentru ca pe Traian Basescu ef oarte greu sa il anticipezi ca actiune politica. Insa pot spune si cred cu tarie in faptul ca Romania nu ar fi trait trei ani de lupta surda, cotidiana, inversunata intre prieteni, simpatizanti si dusmani politici. "Dezbina si conduce" este un principiu dupa care cineva, ascuns la umbra globalizarii, pare sa aseze piesele din dominoul politic romanesc. Ramane de vazut daca va reusi si daca istoria intr-adevar se repeta. Eu unul sper sa nu ajungem sa retraim momentele nefericite care ne-au marcat viitorul atunci si par sa ne dicteze prezentul acum.

Niciun comentariu: