luni, 17 decembrie 2007

Mergem spre normalitate?

Editorial aparut in Monitorul de Suceava - luni 16 decembrie 2007

Premierul si presedintele si-au zambit.

Au mers cu acelasi avion si mai mult si-au dat mana. Nu stim de ce si cu toate ca sper ca au facut aceste gesturi in dorinta de a incalzi relatiile dintre Cotroceni si Victoria, ma tem ca a fost un gest de complezenta, pentru a crea o falsa impresie de colaborare.

Pe de alta parte, premiile "10 pentru Romania" au aratat, din nou - daca mai era nevoie, ca romanii doresc ca in politica sa existe o stare de normalitate. O stare in care Ion Iliescu (cel mai bun parlamentar) sa stea la aceeasi masa politica cu Mircea Geoana si Adrian Nastase, nominalizati si ei in topurile politice. O veste buna sau rea, depinde din ce punct de vedere o privesti, pentru acesti trei exponenti ai stangii, care, se pare ca sunt obligati de alegatori sa se accepte si sa ramana impreuna intr-un proiect social democrat.

Romanii isi doresc deasemenea un premier si un presedinte care sa stea in aceeasi barca si sa nu mai vasleasca unul impotriva celuilalt. Isi doresc stabilitate si o constructie politica pentru interesul national, pentru normalitatea care sa duca, in sfarsit, la o viata mai buna.

In fine, dupa aceasta tranzitie si dupa reforma pe care tot o discutam din 1989 incoace, se pare ca avem o sansa importanta pentru a dobandi un sistem politic un pic mai bun.

Pentru ca am depasit de mult etapa cand Romania se comporta ca un sistem cu partid dominant, in care partide puternice preluau intr-o maniera cvasi-totala guvernarea.

Trecem acum prin situatia in care avem un sistem multipartitist, in care cateva partide relativ puternice, partajeaza un scor electoaral important, dar care nu au avantajul formarii unui guvern cu o majoritate parlamentara clar definita.

Si se pare ca ne indreptam spre un viitor bipartitist, cu doua partide si jumatate, sistem care conduce la o reala alternanta la guvernare acceptata si respectata de catre toate partile. Argumentul principal nu este, din nefericire, reforma reala a clasei politice. Este, asa cum ne asteptam in Romania de azi - o tara care inca nu si-a identificat clar drumul de urmat, un calcul matematic rece si rapace, care a impus crearea unui partid prezidential PDL. Din fericire, aceasta constructie intre PD si PLD, nu va insemna o consolidare a zonei de sprijin pentru presedintele Traian Basescu, ci, mai degraba, va duce la intarirea social democratiei si a liberalismului din Romania. Ceea ce, in fond, nu e rau.

Dar mai vedem, pentru ca logica nu e intotdeauna verificata, mai ales la noi in tara.

Niciun comentariu: