joi, 13 decembrie 2007

Gata. Prima saptamana

Patru zile la Strasbourg. Un oras interesant, mic, din perspectiva populatiei, dar foarte intins si dezvoltat pe orizontala.

Cladirile Parlamentului European, LOW si WIC sunt emblemele cele mai cunoscute ale unui oras, care traieste o saptamana pe luna. Dupa care intra, din nou, intr-un fel de hibernare, pana la urmatoarea sesiune parlamentara. Deci pana luna viitoare.

Un oras care si-a reinventat viata in functie de activitatea europarlamentarilor si a oficialilor europeni. Un oras care traieste un prezent interesant pentru simplul fapt ca aici se afla cateva institutii importante, majore chiar, pentru constructia europeana. Parlamentul desigur, Consiliul Europei, Curtea Europeana a Drepturilor Omului si in plus, multe, multe reprezentante si birouri oficiale.
Istoria Strasbourg-ului s-a schimbat si s-a dezvoltat odata cu Europa. Pentru ca a stiut exact ce sa faca, pana unde sa mearga si ce sa vrea in continuare.

Primele 4 zile din viata mea de membru al Parlamentului European le-am petrecut aici la Strasbourg.
Aici am trait doua experiente total opuse. Am vazut ca institutiile europene nu sunt pe atat de complicate pe cat ma asteptam, pe de o parte. Pe de alta parte, am fost martor al unei experiente pe care nu o credeam posibila in cel mai inalt for european. Ieri, 12 decembrie, la semnarea Chartei Europene a Drepturilor Omului, extrema dreapta si extrema stanga din PE si-au dat mana si au boicotat de o maniera ingrijoratoare evenimentul major al semnarii la care participau premierul Portugaliei (tara care detine presedintia Consiliului European), presedintele Comisiei Europene si presedintele Parlamentului European.

Dar ce poti face, atunci cand derapajele politice, de extrema (dreapta sau stanga) se manifesta intr-un mod cu totul si cu totul incorect si nedemocratic.

Bine macar ca aici in PE exista doar extrema de dreapta si de stanga. E mai putin nociv ca la noi, in Romania, unde exista chiar si extrema de centru. Probabil ca din cauza asta mergem cu frana de mana trasa.

2 comentarii:

Cristian China Birta spunea...

"Năstase, Iliescu şi Puiu Paşcu ce mai ţin steagul sus cât de cât. Aaaa, şi mai este şi Cătălin Nechifor care mişcă. În rest e o pauză la fel de mare ca şi diferenţa de voturi dintre ce a obţinut PSD în 2004 şi ce va scoate în 2008."

Ioan Catalin Nechifor spunea...

@ cristian china birta

Cam asa e, dar, probabil atunci cand scena politica se va supraincalzi, vor mai apare si altii. Loc este cat cuprinde Internetul. Daca stiti cate voturi va obtine PSD in 2008 sa imi spuneti si mie. In rest, Craciun Fericit.