miercuri, 19 decembrie 2007

Dupa o luna

In urma cu fix 30 de zile, primeam un comentariu, pe care il redau, aproape in totalitate:

Am adresat azi o serie de intrebari concrete legate de initiativen legislative dezbatute sau in curs de dezbatere in cadrul Parlamentului European legate de domeniul IT + Internet, care sunt publice si unde puteti raspunde fie direct pe blog, fie pe email :http://legi-internet.ro/blogs/index.php?title=intrebarile_mele_pentru_candidatii_de_la&more=1&c=1&tb=1&pb=1
Poate ar fi interesant si o dezbatere reala asupra chestiunilor care chiar se discuta in PE, nu doar in sloganuri. Poate este interesat vreunul din candidatii dvs sa raspunda la aceste intrebari. Multumesc pentru timpul acordat, Bogdan Manolea www.legi-internet.ro

Prins in valtoarea alegerilor, sincer sa fiu, am uitat de acest comentariu, mai ales pentru faptul ca intrebarile erau destul de complicate, in contextul in care au fost adresate in ultima saptamana de campanie. Dar nu e nimic, timpul curge cei drept in defavoarea noastra, a tuturor, insa, mai bine mai tarziu decat niciodata.

Asa ca ii raspund domnului Bogdan Manolea, in ordinea descrescatoare a intrebarilor:

7. Daca va voi scrie un email peste 6 luni cu privire la o problema care este dezbatuta in momentul respectiv in PE, cam in cit timp credeti ca voi primi un raspuns de la dvs ?
R: Ca sa fiu rautacios, un pic, in maxim 30 de zile, asa cum am procedat si in acest caz. Acum serios vorbind, depinde, de la caz la caz. Asa ca imi propun o abordare de raspuns rapid, mai putin detaliat si precis (daca intrebarea e mai complicata si necesita un timp mai mare de analiza). Si un rapuns final, mai elaborat, dupa ce gasesc elementele necesare formularii.

6. Cum veti informa cetatenii pe Internet cu privire la ceea ce faceti dvs in Parlamentul European ? Veti avea un blog ? Cam cit de des va fi actualizat ?
R: Sunt fericitul posesor al unui blog, creat inca de pe vremea cand activam in divizia C (prin vara anului 2007, luna iulie, ziua 18). Acest blog a crescut, usor, usor, odata cu mine si iata ca acum, in liga europeana, imi devine un prieten nesperat. Aveam, in trecutul apropiat, obiceiul sa postez in fiecare zi. Acum, odata cu inceperea mandatului de parlamentar european, trebuie sa renunt la privilegiul de a scrie zilnic. Drept pentru care, asa cum am scris in front-ul blogului, voi scrie de luni pana vineri, pentru mine si pentru dumneavoastra, fiecare dintre cei care cititi acest site Internet. In plus, voi incerca sa am o comunicare cat mai buna prin intermediul mass mediei.

5. Comisia Europeana a facut publica initiativa de a modifica directiva privind contractele la distanta(Directiva 97/7/EC). Cum vedeti propunerea a de fi incluse in directiva si licitatiile sau anumite tipuri de licitatii online ? Cum priviti discutiile pe tema dreptului de denuntare unilaterala ? Cum planuiti sa informati si sa angajati in dezbaterile pe tema directivei atit consumatorii, cit si reprezentantii celor ce fac contracte la distanta?
R: Inca nu pot sa va raspund la aceste intrebari. Sunt membru in comisiile pentru bugete si pentru control bugetar, asa incat nu am o legatura stransa cu domeniul societatii informatice.

4. Parlamentul European a adoptat in 2007 un proiect de directiva referitor la criminalizarea incalcarii drepturilor de proprietatea intelectuala. Proiectul inca nu a fost adoptat de Consiliul European si este posibil ca sa revina in fata Parlamentului pentru o a doua citire. O serie de critici la adresa proiectului sunt inca vigoare (vezi http://www.ipred.org/analysis si linkuri de la wikipedia)Una din principalele critici a fost criminalizarea consumatorilor pentru incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala. Care este opinia dvs cu privire la acest proiect ? Trebuie sa fie pedepsit penal un utilizator care a incalcat legea drepturilor de autor prin utilizarea sistemelor de tip peer-to-peer, chiar daca nu a avut un scop comercial ?
R: Mda. In primul rand sunt un sustinator al drepturilor de autor si cred cu tarie ca munca si inteligenta trebuie respectate si platite. In al doilea rand, exista mai multe tipuri de drepturi de autor, functie de care incalcarea drepturilor de autor poate avea conotatie juridica. Insa nu sunt de acord cu transferarea cauzei in domeniul penal. Daca va ajunge in discutie in Parlament acest subiect poate il discutam impreuna.

3. Comisarul pentru Justitie Franco Frattini a declarat recent ca intentioneaza sa propune noi reglementari care sa interzica cautarile pe Internet care ar duce la instructiuni referitoare la cum sa produci o bomba, iar ulteror si la blocarea site-urilor care ar publica ceva legat de acest subiect . De altfel - recent - Comisarul si-a prezentat noul pachet de reglementari pentru acest domeniu, care ar avea drept scop combaterea si prevenirea terorismului. Cum priviti dvs. aceste propuneri ale Comisarului European si care ar fi pozitia dvs. cu privire la reglementari care sa includa blocarea site-urilor ce ar contine incitari la terorism ?
R: Domnul Frattini a mai avut cateva luari de pozitie care au fost penalizate de Parlament. Problema, domnule Bogdan Manolea, nu e blocarea acelor comunicari pe Internet care au legatura cu un potential fenomen terorist. Ci mai degraba asigurarea dreptului la protectia datelor personale, care trebuie respectat. Insa, atunci cand activitatea desfasurata de o persoana, inclusiv in zona virtuala, aduce atingere sigurantei si securitatii nationale si internationale, cu siguranta trebuie sa existe acel cadru juridic care sa impiedice punerea in practica a planului si a actului terorist. Si cred ca in acest moment, varianta unei legislatii europene specifice poate deschide calea catre un pact global, mondial daca vreti, de lupta impotriva terorismului, indiferent de origine si de destinatia urmarita.

2. Patentele softwareExista o larga discutie in Europa cu privire la necesitatea sau nu a brevetelor pentru programele de calculator (cunoscute si ca patente software). Parlamentul European a respins in 2005 o asemenea propunere.
O alta propunere pornita de la European Patent Office - European Patent Litigation Agreement (EPLA) si sustinuta de Comisia Europeana
este vazuta de unii ca o noua incercare de a permite acceptarea de brevete si pentru programele de calculator.
Care este opinia dvs pe care o s-o sustineti in Parlamentul European cu privire la un proiect de act normativ referitor la patentele software ? Dar cu privire la EPLA ?


1. Comisia Europeana a inceput inca din anul 2006 o revizuire a directivei Televiziunii Fara Frontiere Noul proiect - denumit acum Audiovisual Media Services Directive a fost aprobat de Parlamentul European intr-o prima citire iar recent, in 28.10.2007, a fost confirmat si de Consliul European proiectul urmind a intra din nou in discutia Parlamentului European pentru a doua citire. In ce masura reglementarile pentru serviciile nelineare (la cerere - on-demand) se vor aplica si pentru continutul difuzat pe Internet ?
Care sunt, in opinia dvs, obligatiile pentru un site de video-sharing (gen youtube) conform acestei propuneri ?In consecinta - ce pozitie veti sustine in Parlamentul European ?

La aceste doua intrebari, inca nu am niciun raspuns.

2 comentarii:

Bogdan spunea...

Multumesc frumos pentru raspunsuri.
M-am gindit si eu daca candidatii la europarlamentare ar trebui sa stie sa raspunda la toate intrebarile - si cred ca fie ei, fie unul din colegii de partid sau din consilieri ar trebui sa stie macar de aceste subiecte.
Recunosc ca le-am postat destul de tarziu, din pacate mai devreme nu am reusit.

Ioan Catalin Nechifor spunea...

E bine ca putem gasi o cale de dialog. Cu cat mai multe astfel de initiative, cu atat mai bine.