miercuri, 28 noiembrie 2007

Un dezastru complet

Presedintele Traian Basescu a finalizat imaginea neagra a politicii externe romanesti din 2004 incoace.

Declaratia “slava Domnului ca voi spaniolii nu sunteti la fel ca italienii” facuta in timpul intrevederii cu premierul Jose Luis Zapatero a lasat, din nou, un gust amar romanilor de pretutindeni.

Dupa ce, in urma cu cateva saptamani, ministrul roman de externe ii deporta pe rromii stabiliti in Italia, iata ca acum, in momentul in care situatia cauzata de uciderea Giovannei Reggiani incepea sa revina la o stare de normalitate, presedintele nostru s-a simtit obligat sa extinda aceasta tema rasista si asupra teritoriului iberic. Scandalul anterior, creat de Adrian Cioroianu, a fost catalogat drept un dezastru total de catre presedintele Basescu, care a declarat ca “unul facea nu stiu ce rezervatie prin Egipt... ministrul de Externe. Trebuia sa demisioneze in al doilea minut dupa ce a facut o astfel de afirmatie”.

Sunt curios daca presedintele va trata cele doua evenimente de nediplomatie cu aceeasi unitate de masura si isi va solicita propria sa demisie, in caz contrar, riscam sa intram intr-o zona a discriminarii rasiale, ce parea disparuta in ultimul timp in Europa.

Trebuie totusi sa comentam si faptul ca italienii si spaniolii au o istorie, o cultura si o origine din foarte multe puncte de vedere comuna si care nu este foarte diferita de ceea ce inseamna geneza poporului roman.

Din punctul meu de vedere, acest tip de declaratie facut si de presedinte si de ministrul de externe, este specific unei logici de campanie electorala si regeret faptul ca nu s-a inteles ca ultima campanie, cea pentru referendum si parlament European, s-a incheiat oficial in dimineata zilei de 24 noiembrie. Avand in vedere ca mandatul actualei puteri se va incheia in urmatorul an, solicit presedintelui, primului ministru si ministrului de exerne, sa se abtina a mai efectua deplasari oficiale in strainatate, pentru a conserva capitalul minim de buna diplomatie care ne-a mai ramas.

Niciun comentariu: