vineri, 16 noiembrie 2007

Necunoscutii cu sanse16

un articol interesant din Evenimentul Zilei din 16 noiembrie 2007

PD, PSD si PNL - partide care isi vor imparti majoritatea locurilor in Parlamentul European - au plasat pe locuri eligibile politicieni tineri, lipsiti de notorietate.

Dupa prezentarea partidelor care se agata de pragul electoral, „Evenimentul zilei” incepe astazi prezentarea eurocandidatilor formatiunilor care se bat pentru un numar cat mai mare de locuri in Parlamentul European (PE).Cu mai putin de doua saptamani inainte de alegeri, PD, PSD si PNL raman partidele cu cele mai mari sanse de a-si adjudeca trei sferturi din locurile rezervate Romaniei in PE. Luand in calcul o medie a cotei electorale din sondaje, din cele 35 de mandate 14 vor reveni democratilor, 8, PSD si 5, PNL.

Intre eligibili se regasesc, deopotriva politicieni care beneficiaza de un bun capital de imagine, ocupanti de regula ai primelor locuri pe liste, dar si personaje fara prea multe procente bifate la rubrica de notorietate. Acestia din urma au fost preferati insa in unele cazuri de conducerile partidelor in detrimentul numelor sonore. Daca Vasile Puscas, fostul negociator sef cu UE a fost eliminat din cursa, Catalin Nechifor este fericitul posesor al unui loc eligibil pe listele PSD. Cand se astepta mai putin, el a fost introdus pe lista direct pe pozitia 5. Explicatia este simpla. Locul obtinut de Nechifor este rezultatul compromisului dintre solicitarea TSD de a primi un loc eligibil si presiunea sefului PSD Suceava, Gavril Marza, ca organizatia pe care o conduce sa detina un europarlamentar. Solutia lui Geoana a fost sa aleaga un moldovean de la TSD, satisfacand astfel doua solicitari dintr-o singura lovitura.

O situatie asemanatoare este si cea a Ramonei Manescu, locul 5 pe lista PNL. A ajuns intre eligibilii liberalilor in virtutea promisiunii ca tinerii vor fi promovati. Nici despre Marian Jean Marinescu, locul 5 de la PD, nu se poate spune ca se remarca la capitolul notorietate la Bucuresti, el are insa avantajul unei relatii privilegiate cu PPE, grup al carui vicepresedinte este in Parlamentul European. Partidele nu au riscatCand este vorba de deschiderea listei, niciun partid nu a riscat sa mearga insa pe mana unei persoane fara un capital de imagine bine conturat. PD a ales ca locomotiva electorala sa fie Sorin Frunzaverde, fost ministru al apararii, dar si gestionar al relatiei cu Partidul Popular European si artizan al afilierii democratilor la aceasta familie europeana. PNL a mizat pe Renate Weber, cunoscuta ca o importanta activista a societatii civile. Mircea Geoana a ales ca lista PSD sa fie deschisa de Titus Corlatean, cel care a pus punct carierei lui Miron Mitrea de secretar general al partidului.

Prin gestul sau, Geoana incearca sa dovedeasca ca nu renunta la reformarea partidului, proces in care tinerii trebuie sa joace un rol important.CATALIN NECHIFOR (PSD)
CV
> Varsta: 33 de ani;> Starea civila: casatorit;> Studii: Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava (1997) - inginer informatica industriala;> Master in administratie publica la Institutul National de Administratie> Doctorand la ASE (2005);> Activitatea profesionala: sef serviciu, inspector de specialitate si apoi director in cadrul Consiliului Judetean Suceava;> Activitatea politica: 2002 - membru PSD, 2004 - presedinte TSD Suceava, 2006 - vicepresedinte TSD.

Un specialist in fonduri europene
Catalin Nechifor este un sucevean din noua generatie a PSD. Faptul ca este un necunoscut poate sa fie si o calitate: numele sau nu a fost amestecat deocamdata in niciun scandal. CV-ul il recomanda drept o persoana pregatita. Experienta sa este doar in administratia publica locala, in cadrul Consiliului Judetean Suceava. Colegii sai de la TSD care l-au propus candidat il considera un specialist in fonduri europene.Nechifor spune ca nu si-a facut planuri de cariera ca parlamentar european, iar decizia de a candida a venit in urma unei provocari si a concursului pe care l-a castigat. Procedura prin care a fost selectat a fost elaborata dupa reteta show-ului TV „Ucenicul”. In aceasta toamna, TSD a organizat un concurs la care au participat 27 de tineri social-democrati supravegheati de o comisie formata din analisti si jurnalisti politici. Castigator a fost desemnat Catalin Nechifor.

DESPRE EUROPA
EVZ: Care este competenta bugetara a PE?
Catalin Nechifor: PE adopta, la propunerea Comisiei, bugetul anual al UE in totalitate. Adopta si bugetul propriu.
Raspuns gresit. Atributii bugetare au Consiliul European (cheltuieli obligatorii) si Parlamentul European (cheltuieli neobligatorii).

EUROPROMISIUNEA „Nu am nicio promisiune concreta. In discutiile pe care le am cu oamenii vorbesc despre nevoile lor si am observat ca nu mai accepta promisiuni de la politicieni. Cineva le-a promis ca or sa traiasca bine, si nu a fost asa.”

restul articolului il puteti citi aici

Un mic comentariu, precedat de un copy paste de pe site-ul infoeuropa.ro

Parlamentul are trei functii esentiale:
1. alaturi de Consiliul Uniunii Europene, are atributii legislative, adica adopta legislatia Uniunii (regulamente, directive, decizii). Participarea sa la procesul legislativ contribuie la garantarea legitimitatii democratice a textelor adoptate;

2. imparte autoritatea in domeniul bugetar cu Consiliul Uniunii Europene, prin urmare poate modifica cheltuielile bugetare. In ultima instanta, adopta bugetul in intregime;

3. exercita un control democratic asupra Comisiei. Aproba desemnarea membrilor Comisiei si are dreptul de a cenzura Comisia. De asemenea, exercita un control politic asupra ansamblului institutiilor.

E posibil ca raspunsul meu sa fie corect? Judecati voi.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Stimate candidat,

Lasand la o parte motivele si interesele publicitare (pe alocuri) pentru care EvZ a publicat acest articol, nu pot decat sa va felicit pt reluarea acestuia pe blog-ul dvs, reiterand astfel fericita alaturare a numelui dvs cu cel al domnului VASILE PUSCAS. Ar fi laudabil daca ati reusi sa-i calcati pe urme.
Succes!

Ioan Catalin Nechifor spunea...

Multumesc mult. Ma straduiesc.