vineri, 30 noiembrie 2007

La multi ani Romania

Maine e ziua Romaniei. Ziua numelui, pentru ca ziua de nastere a Romaniei moderne este 22 decembrie. Asadar frumoasa noastra Romanie este pe punctul de a deveni majora.

Dupa o copilarie nu prea fericita si o adolescenta tulbure, marcata de pierderea unei verisoare dragi - Luminita (de la capatul tunelului, care s-a stins in timpul guvernarii CDR-iste), Romania se pregateste sa faca primii pasi in viata de una singura. Admisa in colegiul unional european, in urma cu aproape un an, n-a stiut sa profite si sa devina o premianta.

Poate si datorita faptului ca Speranta - matusa din partea tatalui, sau a mamei, cine mai stie, s-a indepartat pe zi ce trece, lasand un gol imens in urma ei.

Ce va face Romania dupa ziua numelui si dupa implinirea majoratului? E foarte greu de spus. Pentru ca de multe ori a preferat sa copie gesturi si comportamente de la colegele ei mai mari occidentale, fara sa tina cont de importanta unei selectii initiale care sa-i permita sa isi pastreze caracterul ei frumos.

Ce-am vrea noi sa faca Romania? E la fel de greu. Unii ar vrea sa o vada plecata pe drumul apusean, altii pe drumul rasartitean. Altii ar vrea sa ramana pe loc.

Ce-am facut noi pentru Romania? Mult prea putin. Am criticat-o exagerat, de multe ori inutil pentru chestiuni minore. I-am reprosat prea des faptul ca provenea din parinti comunisti. Fara sa intelegem faptul ca locul nasterii si neamurile nu ti le alegi si nu ai niciun merit pentru o plecare mai buna, fata de altii, in viata.

Ce putem sa facem de acum pentru Romania? Enorm. Doar sa vrem sa o ajutam sa ajunga acolo unde merita, sa o vedem la casa ei, fericita si multumita de tot ceea ce i s-a intamplat in trecut si bine si rau.

Fie ca Bunul Dumnezeu sa te ajute, draga Romanie.

Un comentariu:

Sorin M. spunea...

"...Oameni de azi aşteaptă Canaanul binelui din multe părţi. Unii îl aşteaptă de la oamenii, alţii de la politică. Însă binele trebuie aşteptat din altă parte: de la îndreptarea purtărilor noastre. Până când noi suntem răi, în zadar aşteptăm vremuri bune. La congresul din Stocholm, unde trimişii tuturor Bisericilor s-au sfătuit asupra îndreptării relelor din lume, principele Suediei a spus o vorbă foarte cuminte: "Noi, oamenii şi popoarele de azi - a zis principele - trăim vremurile ce le merităm"... La aşa oameni, aşa vremuri...la aşa cap, aşa căciulă. Noi căutăm pricinile relelor în afară de noi, şi ele sunt în noi.

Şi nu numai românii suntem în această stare biblică. Toate popoarele sunt aşa....De necazuri, acele neamuri vor scăpa mai întâi, care vor fi mai mult nădăjduit spre Domnul; căci dacă vom fi nădăjduindu-ne spre Dânsul, ne vom mântui printr-Însul (Isaia 1, 27)

În praznicul nostru naţional de 1 Decembrie, să nu uităm acest adevăr."

Părintele Iosif Trifa