luni, 5 noiembrie 2007

Bucovina turistica

Turismul sucevean risca sa moara.

Dupa trei ani de lucrari cu incetinitorul pe tronsonul Suceava - Gura Humor - Campulung Moldovenesc - Vatra Dornei si mai departe spre Cluj Napoca si inima Ardealului, turistii romani si straini incep sa evite destinatia Bucovina. Drumul european, cunoscut sub indicativul DN17, este in continuare intr-o stare jalnica, lucrarile care au inceput in 2004 nu ne ofera inca garantia ca vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2008.

Investitiile pe care agentii economici din turism le-au facut in ultima perioada si care au presupus imprumuturi bancare consistente, risca in prezent sa ramana neocupate si neutilizate, pentru ca, din ce in ce mai putini turisti aleg ca distinatie de concediu zona noastra, a manastitilor si a muntilor Carpati Orientali. Este pacat ca statul roman si guvernul in principal, nu inteleg sa ajute si mediul de afaceri privat autohton, romanesc. Este pacat ca anumite lucrari de infrastructura derulate in mod eronat, blocheaza dreptul la dezvoltare al unei zone atat de frumoase si atat de pline de obiective turistice.

Comparativ fata de anul trecut dinamica turismului a scazut considerabil. Daca in perioada 2002 - 2005, cresterile anuale erau de circa 8%, in prezent, in primul an de dupa integrare, cresterea a fost de doar 3%, ceea ce pentru noi reprezinta o pierdere anuala de sute de mii de Euro. Nu ne mai permitem sa asteptam ca cei resposabili cu exploatarea drumurilor nationale, in speta guvernul si compania nationala de drumuri, sa isi faca treaba in aceiasi lentoare ca si pana acum.

Bucovina si judetul Suceava nu au foarte multe sanse de dezvoltare, iar fara turism, aici unde avem avantaje competitive clare, nu putem merge mai departe. Solicitam guvernului ca macar de acum incolo sa inteleaga importanta acestei artere vitale de legatura intre Moldova si Ardeal.

Niciun comentariu: