joi, 4 octombrie 2007

The winner take it all

Asa se intitula un cantec de succes al legendarei ABBA (Castigatorul ia totul), in timp ce al doilea vers spunea The loser standing small (Pierzatorul ramane mic).

Cam asa a fost prezentat rezultatul motiunii de cenzura si asa cum anticipam, vinovatul, sau daca vreti pierzatorul, este (ati ghicit) PeSeDe-ul. Poate asa o fi, am pierdut, intr-adevar, sansa de a trece o motiune de cenzura, prima din 1989 in coace. Am pierdut si ceva puncte electorale, mai mult din cauza intarzierii depunerii motiunii (termenul initial era 10 septembrie). Am pierdut si un numar de parlamentari, care au votat impotriva motiunii si care, se pare ca vor suporta consecintele votului exprimat.
Dar totusi cine a castigat?

Traian Basescu?! Exclus. A pierdut ultima sansa de a initia alegeri anticipate, iar reactiile de dupa votul de ieri, tradeaza un om preocupat de iminenta cadere de pe toboganul politicii romanesti (adresarea catre o jurnalista "vin la tine in birou sa o facem"denota o traire interna complicata).

PD?! Greu de crezut. Mai ales in conditiile in care monolitul intru liderul suprem si liderul de fatada Emil Boc, pare sa capete fisuri din ce in ce mai profunde.

PLD?! No comment.

PRM si PC. Nu au contat in acest joc.

Deputatii minoritatilor nationale?! Poate. S-a vazut, inca o data, orientare lor catre putere. Au votat impotriva motiunii, determinand, paradoxal, balansarea catre pastrarea guvenului.

UDMR?! Nici da, nici ba. Oricum ar fi avut sanse mari sa guverneze in continuare, indiferent de premier si indiferent de coloratura unui guvern nou.

PNL?! Asa se pare. Dar e un castiga fals, pe termen scurt. Sper sa inteleaga faptul ca raman la guvernare datorita unei conjuncturi favorabile si nu datorita asa zisei guvernari liberale de mare succes, in care economia duduie, asa cum spunea acum un an, la Suceava, premierul Calin Popescu Tariceanu unu.

Romania?! DA. A pierdut cel mai mult. Cu siguranta meritam o varianta mai buna de guvernare. Doar ca nu stiu din ce partide sa fie formata o coalitie transparenta si suficient de puternica la nivel parlamentar, care sa isi propuna un singur obiectiv: dezvoltarea durabila.

Un comentariu:

John spunea...

Cred ca totusi a mai pierdut cineva (M.G.). Paradoxal este insa faptul ca oricum ar fi jucat aceasta carte, ar fi pierdut. Si nu atat datorita lui cat datorita celorlati "coechipieri". Cum poti justifica excluderea unor membrii din partid si a altora nu, in conditiile in care au facut aceeasi greseala? Pardon, va rog sa-mi dati voie sa reformulez: ce simplu era daca nu intervenea cineva care sa-i submineze autoritatea (I.I.). Erau dati afara din partid 4 membri (de o valoare discutabila) si dadeam un semnal clar de putere, de vointa si aratam (in primul rand partidului) ca avem un lider.
ACUM? Mai pierdem ceva puncte in sondaje, liderul este luat din nou la rost si incepem iar circul.
Solutia? ......... e cam ... radicala.