duminică, 28 octombrie 2007

Negocieri PSD PD

PSD si PD au decis, ieri seara la Suceava, sa militeze pentru respectarea drepturilor omului in cazul romanilor care lucreaza in Italia. Reprezentantii PD (Partito Democratico) din regiunea Abruzzo(Italia) s-au aflat pentru cateva zile la Suceava pentru proiecte administrative dar si pentru a participa la deschiderea campaniei PSD Suceava pentru alegerile europarlamentare.

Stefano di Rocco si Marcello di Cesare, responsabili cu relatii internationale si cooperare ai Partidului Democrat din Italia au hotarat, impreuna cu Ioan Catalin Nechifor, sa lansesze un manifest pentru a diminua fenomenul de neadaptare sociala in randul persoanelor de nationalitate romana, care lucreaza pe teritoriul italian.

In prezent, in regiunea Abruzzo, sunt inregistrati peste 10000 de romani care au emigrat pentru a gasi un loc de munca mai bine platit si care lucreaza, cu precadere, in agricultura si in
constructii. Dorinta demararii acestui proiect este data de faptul ca in trecut, in anii 50, itlienii au suferit un exod masiv al fortei de munca, pentru ca, dupa cel de al doilea razboi mondial, mare parte din populatie a plecat in Germania, Franta, Elvetia dar si in Canada, SUA, Australia si Noua Zeelanda.

"Am trecut prin aceleasi greutati de adaptare la o noua societate, asa cum treceti si voi acum. Nu vrem sa se repete toate nedreptatile pe care ai nostri italieni le-au suferit departe de casa. Vrem sa va ajutam, pentru ca avem aceeasi origine latina", a spus di Rocco. Multumindu-le pentru sprijinul acordat, Nechior
a tinut sa precizeze ca "in aceasta perioada s-a declansat o adevarata problema in ceea ce priveste situatia romanilor care lucreaza la Roma sau in nordul Italiei, pe fondul unor acte criminale savarsite de grupuri formate si din conationalii nostri".

Totusi situatia reala nu este atat de grava, tinand cont de faptul ca ponderea infractionalitatii italienilor este mult mai mare decat cea a romanilor. Initiativa propusa de reprezentantii celor doua partide de stanga se doreste a fi un semnal de alarma care sa atraga atentia ca Uniunea Europeana trebuie sa intervina mai consistent în rezolvarea acestor situatii conflictuale aparute intre cetateni europeni. Partidul Democrat italian este un partener veritabil de stanga, care a stiut sa isi pastreze verticalitatea si doctrina intr-o perioada politica dificila in Italia.