miercuri, 17 octombrie 2007

Joaca de-a referendumul

Plictisit de singuratatea palatului Cotroceni si de apasarea umbrelor celor care i-au fost predecesori (Iliescu si Constantinescu), primul om face ce face si iar isi ia jucaria preferata: poporul roman.

Imi aduc aminte de un joc al copilariei mele, numit tarile, prin care copiii trebuiau sa isi aleaga o tara iar unul dintre ei, care cadea la sorti, trebuia sa arunce o minge in sus si sa strige ceva de genul: sa traga, sa traga mitza de coada... Ungaria (sa zicem, sau alta tara reprezentata de cei partipanti la joc).

Ei bine, cam asta face si Traian Basescu, omul care are mingea si care striga, rand pe rand, partidele politice. Ba PSD, ba PNL, ba PC. Doar PLD si PD au scapat pana acum. Copiii mult iubiti ai presedintelui, cei care ii vor asigura sprijinul mult dorit la batranete, atunci cand nu va mai putea conduce nici tara si nici petrolierul Biruinta.

Joaca de-a referendumul este, asadar, o etapa in evolutia oricarui marinel. A mai avut tentative in a invata acest joc, premergator al jocului primordial al presedintelui - anticipatele. Joc pe care a dorit sa il impuna chiar din primele clipe cand a pus mana pe depozitul cu jucarii. Numai ca, atunci ca si acum, prietenii din copilarie (printre care Calin - file de poveste), cu care obisnuia sa iasa impreuna, brat la brat, prin parcuri, cam refuza sa participe la joc.

Nu de alta, dar toate, absolut toate jucariile pe care le-a avut Traian Basescu le-a stricat, fara nicio remuscare si fara nicio parere de rau. Asa l-a stricat pe Ciorbea, pe Radu Vasile, pe Mona, asa a distrus "Nu te supara frate penetecedist". Ultimul joc stricat de primul om este "Dacii si romanii" unde, dintr-o lovitura i-a scos din joc pe Decebal, Traian si Remes.

Oare cu ce a gresit tara asta, incat sa astepte maturizarea jucatorului complex. Care va veni (cand???), sau nu (de ce???). Cu siguranta, insa, va veni ziua in care putinii copii care ii mai stau prin preajma, il vor lasa balta, cu toate jucariile lui stricate.

Niciun comentariu: