duminică, 7 octombrie 2007

Incotro?!

Ultima saptamana a constituit pentru PSD o ultima serie de incercari politice. Motiunea de cenzura depusa pentru a marca 1000 de zile de guvernare de dreapta care au aruncat Romania in haos si cearta permanenta, urmata de comitetul executiv national care urma sa decida masurile post motiune, au reconfirmat PSD ca un partid ce poate sa ia decizii intelepte in situatii dificile.

Pentru mine, ambele evenimente au avut o importanta speciala. Acum 3 saptamani, jucam, din punct de vedere politic, la divizia C, iar acum, in urma concursului TSD, trebuie sa evoluez la nivelul primeii divizii. Venind cu o imagine aproape romantica a politicii, m-am vazut pus in situatii de decizii politice decisive.

Reprezentand sambata asta judetul la Comitetul Executiv National al PSD de la Brasov, am asistat la unul dintre cele mai dificile momente ale existentei social democratilor de dupa 2004.

Presiunea imensa a fost pusa de o parte a mass mediei si de celelalte partide, inclusiv de catre presedintele Basescu, care ne recomandau cu caldura continuarea reformei, prin inlaturarea unor nume grele, primul vizat fiind presedintele de onoare Ion Iliescu.

Practic, intalnirea de la Brasov a fost cauzata de faptul ca motiunea de cenzura nu a trecut in parlament, chiar daca scorul de 220 voturi pentru ar trebui sa dea semne de intrebare guvernantilor.

Pozitionarea PSD in subiectul motiunii a fost una atipica, rolurile principalilor actori fiind inversate. Guvernul a trecut in plan secund, de parca nu era obligatia lor sa isi apere institutia in fata contestatarilor si mai mult, PSD-ului i se refuza practiv posibilitatea de a nu fi votata motiunea.

Dar sa revenim la votul dat in parlament. Din cele 220 de bile negre acordate pentru caderea cabinetului Tariceanu II, circa 140 au fost din partea PSD, pana acum fiind 4 situatii in care colegii nostri ar fi votat impotriva deciziei partidului. Asadar, pana la totalul de 220, multe voturi au venit din partea PD, PLD dar si PNL. Ei bine, tocmai aceste voturi constitue un semnal interesant, pentru ca, de fapt, au fost voturi impotriva propriei lor prestatii guvernamentale.

Motiunea PSD a vizat intregul parcurs de dupa 2004. Cele 1000 de zile de guvernare de dreapta au insemnat haosul din agricultura lui Gheorghe Flutur, esecul integrarii europene al Ancai Boagiu, blocarea reformei administrative a lui Vasile Blaga. Cred ca mai degraba cei care au votat pentru motiune din partea PD, PLD si PNL ar trebui exclusi din partidele lor. Cei care clamau pana mai ieri, interzicerea colaborarii cu PSD, au votat cot la cot cu social democratii pentru demolarea unui program de guvernare pe care si l-au asumat in campania electorala din 2004.

Una peste alta, am inteles conditia de partid de opozitie, prestatia parlamentarilor a fost una cvasi unitara, iar deciziile post motiune au demonstrat ca PSD se comporta ca un partid matur, care stie sa lase orgoliile deoparte si care isi doreste sa demonstreze consecventa.

Moratoriul de 8 saptamani care a fost instaurat sambata si care nu mai permite sustinerea unor puncte de vedere critice la adresa partidului, sper sa aduca in randurile noastre acea coeziune care sa ne permita sa ne concentram asupra adevaratei teme actuale: alegerile europene.

Avem o obligatie fata de cei 4 milioane de romani care au crezut in noi si ne-au votat in 2004, asa ca lasam tema reformei interne in sarcina altor partide, care au intr-adevar nevoie de un astfel de proces.

Niciun comentariu: