joi, 18 octombrie 2007

De la traficul de persoane la saracie

Astazi este ziua de lupta impotriva traficului de persoane. Un fenomen care ia amploare de la an la an si care nu pare sa poata fi tinut sub control.

Cel putin atata timp cat institutiile statului nu inteleg sa lupte impotriva cauzelor care conduc la cresterea fenomenului de trafic de persoane. Pentru ca, atata timp cat singurele actiuni sunt cele de popularizare a unor cazuri reale si de distribuire a unor pliante si brelocuri, putem sa asteptam mult si bine roadele acestei asa zise preveniri.

Am avut sansa sa vad majoritatea statelor europene. Am avut sansa sa vad foarte multi romani care au ales sa traiasca departe de casa, de cei dragi. De fapt nu au avut de ales, a fost singura lor sansa de a trai mai bine, au plecat pentru ca nu mai puteau sa traiasca in saracie. Pentru ca nu mai vad un viitor cat de cat decent in Romania.

Exista, acum cativa ani, o emisiune cu titlul "Am intalnit si romani fericiti". Credeti-ma, ori de cate ori am avut ocazia sa vad romani stabiliti nu i-am vazut fericiti. Nu traiesc intr-un basm, de multe ori sunt tratati ca niste straini, ca niste mijloace de productie ieftine. Majoritatea au lacrimi in ochi, chiar daca nu plang. Sunt nevoiti sa joace un teatru ieftin in fata familiilor, pentru a le crea o falsa impresie despre un anumit statut social pe care pretind ca il au in strainatate.

Probabil ca si aceasta ipostaza de reusita sociala si financiara conduce la cresterea migratiei si a traficului de persoane. Pentru ca, atunci cand iti vezi prietenul din copilarie ca se intoarce acasa in vacanta, plin de cadouri, la volanul unei masini elegante, cu siguranta iti pui si tu intrebarea daca nu ar fi bine sa pleci si tu.
Numai ca, de multe ori, alegem sa plecam oricum si oriunde. Si de multe ori ceea ce fusese promis ca destinatie si ca meserie nu inseamna decat sclavie si prostitutie. Si de multe ori, dramele traite nici nu mai apuca sa fie povestite celor pe care ii simtim apropiati.

Si toate astea se intampla pentru ca Romania nu poate sa ne asigure o viata mai buna. Un pic mai buna.

Niciun comentariu: