marți, 16 octombrie 2007

Ciobanescul Romanesc de Bucovina

Timp de 2 zile, la sfarsitul saptamanii trecute, Suceava a devenit capitala chinologica romana, aici la noi avand loc prima editie a Simpozionului National „Ciobanestii Romanesti”.

Stiati ca in tara noastra minunata exista cel putin 3 rase de caini ciobanesti? Carpatin, mioritic si surpriza, ciobanescul romanesc de Bucovina. Da, ati citit bine, o rasa de caine din Bucovina, care speram sa primeasca in scurt timp omologarea internationala provizorie, procedura ce se desfasoara in prezent la Federatia Chinologica Internationala.

Am fost surprins sa aflu sambata de o posibila noua rasa, denumita generic corb, care are ca acoperire geografica zona Carpatilor Meridionali.

De departe insa, zona noastra ramane un areal important, unde se regasesc crescatori de elita, dar si oameni iubitori de animale, care pun suflet, timp si resurse materiale pentru a promova un produs unic romanesc.

Am aflat, cu si mai mare surprindere, faptul ca Romania nu are in acest moment NICIO RASA OMOLOGATA. De nici un fel, in conditiile in care, aici la noi, cresterea animalelor si dragostea pentru ele, dateaza cu siguranta din timpurile cele mai stravechi. Curios, ba mai mult, tragic si stupefiant. Daca alte natii, mai putin binecuvantate cu vietuitoare si cu locuri mirifice, au stiut sa isi promoveze cele putine atu-uri pe care le aveau, noi romanii, am stat cu mainile in san si am asteptat ca, rand pe rand, toate produsele si brandurile noastre traditionale sa fie clamate si obtinute ca atare, de alte tari, mai mult sau mai putin invecinate.
Si har Domnului avem cu ce ne lauda. De la semigreul si trapasul romanesc, in ceea ce priveste cabalinele, la bruna de Maramures si sura de stepa la bovine, de la mangalita in domeniul porcinelor la galinaceele gat golas de Transilvania.

Asadar, felicitari Asociatiei Chinologice Romane pentru stradania de a fi reusit ceea ce statul roman nu a poftit sau putut. Avem aproape trei rase de caine cu care ne putem mandri si putem sta cu fruntea sus in fata oricarui crescator sau posesor de exemplare canine din lume.

Spunem adeseori ca cel mai bun prieten al omului este cainele. Perfect adevarat, numai ca reciproca nu se prea adevereste si este pacat, pentru ca, de la prietenii nostri necuvantatori ar trebui sa invatam mai mult. Devotamentul fata de stapan, dragostea nemarginita care se poate citi in privirea unui caine atunci cand primeste mancare, un cuvant bun, sau pur si simplu un gest minimal de bagare in seama. Si nu în ultimul rand, durerea profunda pe care o traieste un caine atunci cand isi pierde stapanul.

Dar, noi, in acelasi timp, suntem preocupati de cu totul si cu totul alte prioritati. Promovam caltabosul si palinca de Maramures, plicul de Dorobanti si mai mult decat atat, cei tineri din PNL vad ca sunt tare grabiti, dupa trei ani de guvernare, sa inceapa sa promoveze oameni, produse si valori romanesti. Cam tarziu si ma tem ca demersul lor este anulat de prestatia jalnica a unor seniori liberali.

Halal Romania.

Niciun comentariu: