luni, 8 octombrie 2007

Alegeri comasate

Stabilirea unei date comune pentru alegerile locale si parlamentare, undeva in vara anului 2008, constituie tema cea mai discutata in aceste zile.

Motivatia, care cu siguranta va convinge populatia, este una simpla: reducerea costurilor de organizare a celor doua scrutinuri, precum si scutirea electoratului de a merge de doua ori la vot in 2008. Ambele motive tin in fata alegatorilor, care oricum vor fi deja saturati sa tot mearga sa isi exprime optiunile politice.

Dupa referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu, dupa alegerile pentru Parlamentul European si dupa alegerile locale din vara lui 2008, este de presupus ca un nou scrutin pentru desemnarea reprezentatilor poporului in parlamentul tarii nu va trezi valuri de entuziasm public.

Iata de ce, propunerea de astazi a premierului, inca in functie, Calin Popescu Tariceanu pare sa fie primita cu placere de combatantii din politica damboviteana.

Totusi, ce se ascunde in spatele acestei initiative, pentru ca, sincer sa fiu, nu prea cred ca ii pasa cuiva de cheltuierea banilor publici pentru una sau mai multe ture de alegeri. Mai mult decat atat, este foarte posibil ca Traian Basescu, din dragoste fata de popor, sa mai propuna vreuna sau doua teme de referendum, prin care sa aiba, din nou, sansa de a se apropia de electorat. Mai ales acum, cand partidul domniei sale pare sa se scufunde incet, dar sigur, catre o zona mult prea departata de nobletea titlului de partid prezidential.

Sau nu sunteti de acord cu mine?? Pai va dau un exemplu simplu de tot: PD incepe sa reincalzeasca tema alegerilor anticipate, ceea ce, in opinia mea, inseamna ca au luat-o catinel la vale, cu tot cu sustinatorii lor liberal democrati.

Sincer sa fiu, cred ca premierul Tariceanu, I sau II, s-a cam saturat de aceasta lupta oarba. Aproape singuri, liberalii au obosit sa se bata incontinuu cu un presedinte jucator, cu o opozitie legitimata acum in urma motiunii de cenzura si cu un activ propriu de partid care vrea, bineinteles, sa conserve puterea si la alegerile din 2008. Iata de ce PNL poate sa isi exprime dorinta de a stabili aceeasi data pentru locale si parlamentare si sa spere intr-o formula ulterioara de guvernare stabila si acceptata de populatie. Structura in teritoriu este una destul de buna, detin un numar mare de localitati in care au primari si viceprimari, mai detin si cateva consilii judetene si cel mai important vor avea foarte putini tradatori catre PLD, datorita faptului ca aceasta creatie politica nu a confirmat pana acum vreun progres electoral si nici nu o va mai face. Un alt lucru important, pentru cel care declanseaza acet procedeu, il constuie unificarea campaniilor de locale si generale si determinarea unei prestatii politice mult mai bune in teritoriu, cei care candideaza la locale fiind mult mai motivati sa isi sprijine partidele politice care ii sustin pentru fotoliile de primari, viceprimari, sau consilieri locali.

Cine va mai castiga in afara PNL-ului in aceasta ipoteza? Simplu, partidele care au structuri bune in teritoriu, adica PSD si PD.

Va fi insa greu de prognozat componenta viitorului cabinet, testul principal fiind alegerile pentru Parlamentul European, care, cred eu, vor elibera decizia de a organiza sau nu, alegeri simultane locale si parlamentare.

Un comentariu:

moromete spunea...

Din calitatea mea de cetaten cred ca numarul (mai) mare al consultarilor electorale in Romania este absolut necesar pentru a crea o cultura politica a participarii in tara asta. Numai din directia asta si ma opun comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare.

Cred ca miscarea e mai degraba o initiativa care vizeaza un fel de "control" al rezultatelor parlamentarelor, care devin destul de imprevizibile daca se introduce votul uninominal...