vineri, 7 septembrie 2007

Proiect gratis. Astept provincia

5,3 miliarde Euro se asteapta sa intre anul acesta in Romania. Bani trimisi din tarile in care muncesc romanii.

Ati citit bine. 5,3 miliarde veniti la vedere, cu forme de tranzactionare legale, la care, desigur, se mai adauga multe miliarde (cam tot atat spun unii) pe cai mai putin ortodoxe. Intr-o valiza, printr-un colet adus de un coleg, sau alte variante, pentru ca, nu-i asa, romanul s-a descurcat intotdeauna.

Deseori blamati si luati in deradere, capsunarii muncesc din greu, departe de casa, de familie, de cei dragi, de locurile in care s-au nascut. Agoniseala lor de cativa ani se va regasi, in majoritatea cazurilor, in ridicarea unei case, cumpararea unei masini de lux, si cam atat.

Pentru ca, standardul de viata a fost adus la acest nivel inca din timpurile de pana in 1989, atunci cand statul iti gasea loc de munca, iti dadea butelie si primeai repartitie pentru un apartament in chirie. De masina ce sa mai vorbim, cei care aveau totusi marea fericire sa detina un exemplar din binecunoscuta Dacie, erau de multe ori indignati de faptul ca benzina era rationalizata si circulatia era permisa diferentiat duminica (numar cu sot sau fara sot).

Din pacate, aceasta automultumire (sa ai casa, eventual vila si masina, eventual jeep) a scos din buzunarele romanilor care muncesc in strainatate sume mari de bani. Si asta nu e tot. Pentru ca moda se schimba, in cativa ani tocurile de lemn ale geamurilor au trebuit inlocuite cu termopan, acoperisul de tabla, evident a fost dat jos si schimbat cu un preafrumos si preacolorat lindab.

Iar profitul unde este? De multe ori, localizarea aleasa in satele de unde provin, mai mult sau mai putin izolate, face ca revanzarea, daca proprietarul va dori, sa nu genereze un pret peste valoarea investita. In plus, cheltuielile de intretinere si costul utilitatilor se ridica la sume maricele.

Si pentru ce? Pentru cateva zile pe an, atunci cand isi permit sa vina in tara si sa stea ore in sir pe la vama de la Nadlac, sau Bors.

Varianta pe care o propun si care, din punctul meu de vedere ar trebui sa fie asumata de clasa politica dar si de cea economica, este atragerea acestor bani, repet 5,3 miliarde Euro in acest an, intr-un fond de investitii, GARANTAT DE STAT. Nu e nimic nou ceea ce propun, au facut-o americanii si nu numai ei.

Statul, odata creat fondul, va trebui sa raspunda pentru fiecare eurocent si sa investeasca in reteaua de autostrazi, in aeroporturi, in dezvoltarea turismului. Si cate si mai cate. Doar traim in Romania si nevoile sunt cat carul mare.

Acesti 5,3 miliarde de EURO depasesc cu mult fondurile structurale pe care Romania le primeste de la Uniunea Europeana intr-un an. Totalitatea celor care trimit bani ar trebui privita ca un investitor strategic, caruia sa i se ofere consultanta si facilitati fiscale.

Singura conditie este sa nu se creeze un nou FNI care sa vegheze pentru tine, ci STATUL sa isi asume acest rol si sa respecte intr-adevar munca celor cateva milioane de romani care au ales sa trudeasca departe de casa lor.

Un comentariu:

Bibliotecaru spunea...

Fond garantat de stat? Dar de ce?
Dumneavoastră aţi încredinţa economiile domniei voastre la stat? Păi nu le ia statul destul, să le mai dea şi economiile. De ce?
Domnule dragă, soluţia domniei voastre nu este o cale realistă...
Cheltuind miliarde de euro, măcar comerţul în România se va mişca cu miliarde de euro. Poate un pic şi industria, agricultura, restul economiei. Lăsaţi lucrurile să se mişte, statul român nu prea ştie ce să facă cu banii. Până una alta au venit bani de la europeni şi s-au întors înapoi. De ce? pentru că nişte dobitoci (să mă scuze, dar alt cuvânt nu găsesc) au pus ţăranii români să completeze hârtii şi să alerge pe la primării, şi mai stiu eu pe unde, ca să ceară bani. Tare le-aş mai trage eu la ăştia o palmă mare cât România.
Dacă nu am spus-o nimeni, o spun eu... cei care populează statul român sunt nesimţiţi de mare porc. Lăsaţi banii oamenilor în pace.