duminică, 2 septembrie 2007

Emil Constantinescu crede in PSD

Cine ar fi zis ca cel care l-a invins pe Ion Iliescu in 1996, ar putea sa creada in PSD. Dupa ce, intr-o anumita masura, a preluat mandatul de presedinte intrebandu-si contracandidatul daca crede in Dumnezeu, Emil Constantinescu a admis ca social democratia este necesara in Romania. O social democratie europeana, moderna, una similara cu modelul de succes al laburistilor britanici.

Am stat ceva timp sa ma gandesc ce as putea sa il intreb pe fostul lider al Conventiei Democrate. Inevitabil mi-am adus aminte de confruntarea decisiva de la ProTV si atunci l-am intrebat "Domnule Emil Constantinescu, credeti ... in PSD?".

Nu m-a surprins raspunsul sau, in conditiile in care, cel putin formal, spectrul politic romanesc este bine determinat. La stanga (chiar centru stanga) PSD, la centru dreapta PD, apoi PLD si sigur catre dreapta PNL. Fara a lua in calcul partide politice precum PC, PNG, PRM sau chiar UDMR. Si nu din lipsa de respect, sau de considerare, dar eu chiar nu stiu unde sa ii plasez doctrinar.

Problema identificata de Constantinescu este formarea unui pol de centru dreapta, pe baze doctrinare si ideologice solide. Pentru ca astazi s-au pozitionat si isi asuma dreapta in mod fals, doua partide, PD si PLD, ale caror pasi catre dreapta au fost manipulati din telecomanda prezidentiala.

Pe de alta parte, PSD este oarecum izolat pe stanga. Ceea ce nu e neaparat rau, pentru ca e putin probabil sa mai fie infiintat un nou partid socialist.

Ei si tocmai din aceasta cauza, pe umerii PSD stau responsabilitati mari. In primul rand clarificarea unei viziuni de stanga pentru Romania membra UE, urmata de elaborarea unei strategii prin care noile proiecte politice sa fie etichetate ca fiind de stanga si intelese, pe cale de consecinta, de catre electorat.

Fostul presedinte Emil Constantinescu a incheiat raspunsul la intrebarea pe care i-am adresat-o, spunand ca PSD are o sansa enorma sa scape acum de imaginea de partid neocomunist. Iar daca PSD clarifica si etichetarea ca exponent al coruptiei va reusi sa revina in forta pe piata politica, mai ales acum, dupa ce anumite personaje cu legaturi stranse cu trecutul au migrat catre alte politice.
Carora le urez la revedere si drum bun.

Niciun comentariu: