luni, 24 septembrie 2007

Suceava are cu un OM in minus

Astazi as fi vrut sa cred ca participarea la repatrierea celui care a fost Ioan Grosaru, sublocotenent post mortem, este de fapt doar un cosmar.

Ioan Grosaru a venit pentru ultima oara acasa.

Niciodata nu a mai fost primit cu atata onor. De la mistrul apararii, la oficialii judetului, la inalte fete bisericesti, jurnalisti, si nu in ultimul rand colegi si Armata Romana (cu grade mai mari sau mai mici).

Niciodata nu a crezut Ioan Grosaru, in scurta lui trecere pe pamant, ca va fi intampinat cu muzica militara si cu protocol de gradul 0.

Destinul sau a fost sa isi jertfeasca viata pentru a-i ajuta pe altii - colegii sai din TAB-ul care a explodat din cauza unei bombe artizanale in Irak. De parca jertfa pe care a hotarat sa o faca inaite cu ceva vreme, plecand de acasa pentru a scapa de saracie, nu ar fi fost de ajuns.

Am vazut o mare parte din familia lui Ioan Grosaru. Dezorientati, lipsiti de incredere, blocati in imposibilitatea de a intelege ceea ce se intampla si mai mult se repeta, rudele din satul natal Paiseni, au ramas fara un sprijin solid. Fara o mandrie care se capata atunci cand cineva, de regula cel mai puternic dintre ai tai, alege juramantul de aparare a tarii.

Un singur lucru nu l-am vazut astazi. Sensul sacrificiului.

Dumnezeu sa te odihneasca Ioan Grosaru - erou al Sucevei, cel care ai platit cu viata curajul de a dori ca familia ta sa traiasca mai bine.

Un comentariu:

Marius Visan spunea...

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace