luni, 27 august 2007

Politica si carnea de porc

Spun unii ca politica ar fi grea, cel putin la fel de grea ca si carnea de porc.

Astazi, 27 august, am participat la Comitetul Executiv National al PSD. Pentru prima oara iau parte la o reuniune politica unde se discuta decizii importante, la nivelul organizatiei mari, a seniorilor. In ultima vreme, social democratii au stabilit agenda politica a momentului, datorita anuntarii iminentei depuneri a motiunii de cenzura. Avand la baza perceptia incerta a electoratului vizavi de pozitionarea PSD ca sustinator sau opozant al guvernului Tariceanu II, in urma cu cateva zile a aparut decizia Biroului Permanent National, prin care PSD este hotarat sa contribuie la demiterea unui guvern incapabil sa gestioneze procesul de integrare europeana. Un guvern cu o slaba sustinere parlamentara, care nu va putea sa ia deciziile potrivite starii actuale in care se afla tara noastra.

Prin urmare, timp de 8 ore au fost discutii dintr-un capat intr-altul al spectrului de posibilitati. Fiind la o prima astfel de intalnire, imi era destul de greu sa urmaresc si sa inteleg sensul dezbaterilor, mai ales in situatia in care unele luari de pozitie erau contradictorii. Mi-am dat seama de cat de greu este sa conduci un partid precum PSD. Atatia oameni importanti, care au detinut functii de demnitate in statul roman, atatea pareri exprimate si atata atentie distributiva este aproape imposibil de inteles.

Iti trebuie o rabdare de fier sa asculti pasul fiecaruia si iti mai trebuie ceva: capacitatea de analiza si de sinteza care sa iti permita, in final, sa poti trage una sau mai multe concluzii. Democratia pe care am castigat-o in PSD in 17 ani de existenta, da dreptul tuturor sa participe atat la dezbateri cat si la luarea deciziei. Ceea ce este bine, dar nu intotdeauna usor. Asta face, de altfel, greutatea adevarat in politica.

Si in final, un sfat pentru toti cei care vor sa faca politica, mai ales in esaloanele superioare ale partidelor, indiferent de orientarea lor politica. Sa nu se astepte ca intotdeauna drumurile sa fie pavate cu cele mai bune intentii. Si sa se inarmeze cu multa, multa rabdare. Si sigur sa nu fie sensibili la carnea de porc. Pentru ca, intr-adevar, politica e grea. Ba chiar foarte grea.

Niciun comentariu: