vineri, 10 august 2007

Hotul striga hotii

Am trait s-o vad si pe asta. PLD-ul, prin vocea deputatului Pardau, reclama PNL-ul ca ar face presiuni politice asupra peledistilor uitati prin functii de catre cei care au ramas la guvernare.

Aproape ca nu iti vine sa crezi, ca cei care au dus presiunea politica la un nivel inalt de perfectiune si care de departe ar putea castiga campionatul national de schimbari pe criterii de culoare a carnetului de partid, ajung sa se planga de ceea ce sufera cei cativa directori agatati inca pe functii politice. Greu de inteles gestul lor, mai ales acum. Daca taceau, probabil ca putini se sesizau ca peledistii mai semneaza condica de serviciu in posturi publice.

Despre acest subiect e greu de comentat si de gasit o solutie, pentru ca legea, chiar daca le asigura o anumita stabilitate in functie, inclusiv celor numiti politic, nu prea se aplica. Mai degraba as fi de acord sa fie revizuita legislatia si mai mult, sa se prevada clar faptul ca, odata schimbat guvernul, cei care au fost numiti de partid sau partide, sa fie pasibili de a-si pierde postura dobandita pe criterii politice.

Un exemplu concludent ca in Romania legea nu se aplica asa cum s-a prevazut, este schimabrea unor prefecti in urma cu cateva zile. Chiar daca de mai bine de 1 an si jumatate (de la 1 ianuarie 2006) prefectii nu mai au dreptul sa faca politica, s-a dovedit ca raman fideli formatiunilor din care au facut parte si care, evident, i-au propulsat in aceasta inalta demnitate publica.

Nu pot, pe de alta parte, sa raman indiferent la ceea ce se reclama la adresa celor din PLD si le propun sa avem un demers comun, care sa reglementeze, o data pentru totdeauna, chestiunea presiunilor politice. Pentru ca prigoana cea mai mare au suferit-o, din 2004 in coace, oamenii din PSD, carati pe la DNA, acuzati prin presa si constransi, in majoritatea cazurilor, sa plece din functie.

Ma tem, totusi, ca atata vreme cat va ramane sus la Cotroceni cel care invita la "tepe in piata Revolutiei", va fi greu de gasit acest compromis politic, care sa duca la un pic de decenta in plus.

Niciun comentariu: